Fullsatt Oslo domkirke mintes de drepte

Det var lang kø utenfor domkirken. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Les mer Lukk

Et fullsatt Oslo domkirke mintes søndag de døde etter terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet. - Minnet deres lyser i mørket, sa preses Helga Haugland Byfuglien.

– Mørket ligger aller tyngst over dere som har mistet deres kjære, eller er påført skader og traumer, sa preses Helga Haugland Byfuglien i Oslo domkirke søndag. – Men minnet deres lyser i mørket, sa hun om alle kjære som gikk bort 22. juli.

Tilstede i Oslo domkirke var kongen og dronningen, sammen med prinsesse Märtha Louise. Også stortingspresident Dag Terje Andersen, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen deltok.

Les også: Følg live-dekningen av minnemarkeringene 22. juli her

- I dag kommer tragedien tilbake

I tillegg vil svært mange berørte og etterlatte og overlevende etter terrorhandlingene 22. juli delta i gudstjenesten.

Veldig mange kom til gudstjenesten med en rose i hånden. Køen strakte seg helt ut i Karl Johans gate. I tillegg sto mange fremmøtte og så på ved sperringene som er satt opp rundt Stortorget.

Svært mange politikere kom også til domkirken.

– Dette er en dag hvor alt fra 23 juli, da vi forsto omfanget av tragedien, kommer tilbake. Det har vært et år med mye fokus på sikkerhet og beredskap. I dag så kommer omfanget av tragedien tilbake, sier Erna Solberg til NTB.

Les også:

Stoltenberg: - Gjerningsmannen mislyktes, folket vant

Slik markerer våre naboland 22. juli

Slik blir minnemarkeringen 22. juli

- Vår jobb er å lage gode rammer

Veien går videre

Hver eneste benk i Oslo domkirke var full under minnegudstjenesten ett år etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

– Vi har tent lys, løftet roser og holdt rundt hverandre, men mørket hos dere som bærer tyngst, har ikke uten videre blitt lysere av det, sa Byfuglien søndag.

Hun understreket at sorgen har mange faser, og at de som ble ekstra hardt rammet av 22. juli-terroren sikkert kan føle på at de har mange ubesvarte spørsmål.

– Vi vet at mange som har mistet ikke har fått svar som de kan falle til ro med. Det er mange historier som er smertefulle og også sanne på samme tid. Men tiden kan ikke skrus tilbake, veien går videre. For alt de ga i sitt liv vil, med tiden, være lys i sorgen. De skinner allerede i mørket, sa hun.

Les mer om 22/7 her

Les flere nyheter