Stoltenberg: Gjerningsmannen mislyktes, folket vant

Kransnedleggelser i Regjeringskvartalet under minnemarkering av 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Anders Behring Breivik ville forandre det norske samfunnet 22. juli i fjor. Det klarte han ikke, fastslo statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under minnemarkeringen i regjeringskvartalet.

Tidlig søndag morgen begynte folk å samle seg i regjeringskvartalet der det klokken 9.30 var kransenedleggelser for å minnes de drepte og skadde.

Kvartalet var på forhånd gjennomsøkt av blant annet bombehunder, og sikkerheten sto i fremste rekke. Foruten statsministeren var også en rekke andre politikere er også til stede.

Også kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen deltok i minnearrangementet.

- Gjerningsmannen lyktes ikke

– La oss ære de døde ved å gledes over livet, ba statsminister Jens Stoltenberg i sin minnetale i regjeringskvartalet søndag.

Ett år etter at Anders Behring Breivik detonerte bomben utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet ble de åtte døde minnet med kransenedlegging og taler. Gjerningsmannen lyktes ikke med sitt forsett om å forandre oss, fastslo statsministeren.

– Gjerningsmannen tok mange liv og påførte ufattelig lidelse. Bomben og skuddene var ment å forandre Norge. Det norske folk svarte med å omfavne våre verdier, sa han.

Også kongefamilien deltok under minnehøytideligheten som var den første av mange markeringer søndag til minne om de som døde og ble skadet.

– I ett år har barn gått den tunge veien til graven for å sørge over sin mor eller far. Fedre og mødre har grått over sin elskede sønn eller datter ved den tomme sengen. Og tusenvis av andre – søsken, besteforeldre, venner og kolleger – har følt savn og fortvilelse. Det har i sannhet vært et tungt år, sa Stoltenberg.

Etterlatte ankom Utøya

På Utøya deltok de fleste familiene til de 69 drepte under minnemarkeringen på øya.

– De fleste ønsker å gå rundt for seg selv. De har med seg blomster, lys og bilder og flere familiemedlemmer, forteller Kitty Eide i den nasjonale støttegruppen til NRK.

Rundt 60 av de 69 berørte familiene har valgt å være til stede på Utøya under ettårsmarkeringen.

Hun forteller at mange har grudd seg veldig til denne dagen.

– Det har vært et steintøft år, og i dag samler sorgen seg som en stor svart bølge, forteller Eide.

Klokken 11 vil de etterlatte stille seg i en ring. De som ønsker det, kan feste hilsener på en stor hjerteformet heliumballong.

– Vi har kalt den en hilsen til himmelen for dem vi gjerne skulle hatt her, forteller Eide.

Les flere nyheter