Frykter utbredelse av Breiviks syn

FRYKTER SMITTEFARE: Anders Behring Breivik under rettssaken i Oslo tingrett. (Foto: Per Løchen / NTB scanpix) Les mer Lukk

Anders Behring Breiviks ideologi kan ikke avfeies som galskap, mener historieprofessor Øystein Sørensen. Han frykter ideologisk smittefare og at vi kommer til å se mer av denne type samfunnssyn.

Historieprofessoren ved Universitetet i Oslo mener det ikke er sammenheng mellom det intellektuelle nivået på ideer og ideenes gjennomslagskraft.

– Ideer kan være aldri så vanvittige og likevel få gjennomslag, sier han til Dagens Næringsliv.

Sørensen frykter derfor at noen kan se på Breivik som pioner.

– Noen ser ham som en stor helt og pioner. Det er jeg redd vi kommer til å se enda mer av, sier Sørensen.

Sørensen mener Breiviks ideologi ikke er spesielt konsistent og viser til at Breivik har plukket elementer her og der. Det er likevel en viss helhet i det, mener professoren.

– Breivik er en høyreekstrem terrorist med trekk fra nyfascistiske retninger, sier han.

Iran

Sørensen mener Breiviks idealsamfunn ligner på styresettet som ayatollah Khomeini etablerte i Iran.

– Breivik vil ha et autoritært regime med begrenset demokrati, der det skal være strenge regler om hva man kan mene og hvilke ideologiske ideer det skal være lov til å forfekte. En ny krigersk kirke skal være en grunnleggende samfunnsinstitusjon. Innenfor dette trange systemet skal det være valg, men på toppen skal det sitte et konservativt vokterråd som skal passe på at alt går riktig for seg. Hvor han har dette fra, er et godt spørsmål, men det er bare ett sted du finner et slikt råd på toppen av samfunnet, og det er i Iran, sier Sørensen.

Les også: - Rettsaken en del av Breiviks mål

– Motreaksjon til islamisme

Totalitære ideologier er på fremmarsj, mener professoren.

– Man trodde totalitarisme tilhørte det 20. århundre med nazisme og kommunisme. I og med at dette maktapparatet ble nedkjempet, trodde man dette var over og ut. Men i våre dager ser vi at den totalitære ideologien islamisme er på fremmarsj. Da vil man opplagt få tilfeller av høyretotalitært tankegods og politiske strømninger som motreaksjon, sier Sørensen.

Han viser til at totalitære bevegelser historisk har stimulert hverandre, brukt hverandre og fått bekreftelse gjennom å bekjempe hverandre.

– Breiviks ideer er nå spredd over hele verden og kan bli lest av hvem som helst. Meningsfeller av Breivik vil kunne bruke dette som inspirasjon, uansett hvor meningsløst vi måtte mene at dette er, sier Sørensen.

Les også: Lippestad: - Jeg har endret syn på Breivik

Breivik og Greven

Professoren tror Breivik kunne ha dukket opp hvor som helst i Vest-Europa. Men det er likevel noe spesielt med Norge i dette bildet, mener han.

– Se på Norge i et større perspektiv. Vi har fredelige samfunnsmessige forhold og veldig små krisetegn av økonomisk og sosial art. Likevel har Norge ikke bare frembrakt Breivik, men også Varg Vikernes, kjent som Greven, og black metal-miljøet for 20 år siden, sier Sørensen.

Han mener Breivik og Vikernes presenterer noe interessant i en større sammenheng ved at de gjorde handlinger som man på forhånd så på som utenkelig.

– Hvem i all verden hadde forestilt seg før 1990 at noen skulle begynne å tenne på gamle norske stavkirker for å fjerne kristendommens symboler fra norsk jord? Norge er internasjonalt kjent for dette miljøet og denne ideologien, som var et sammensurium av satanisme, åsatru og nazisme. Er det tilfeldig at dette kommer i et sosialdemokratisk og sosialliberalt velstandssamfunn, spør Sørensen til Dagens Næringsliv.

Les også: Er dette Breivik om 20 år?

Les flere nyheter