Medisinstudenten James (24) er den pågrepne kinoskytteren

Dette er den 24 år gamle medisinstudenten James Holmes, som er mistenkt for å ha massakrert 12 personer under en kinopremiere i Denver. Foto: University of Denver Colorado Les mer Lukk

Kledd i gassmaske og skuddsikker vest sparket gjerningsmannen opp døra til kinosalen og utløste en gassgranat. Så begynte han å skyte. Etter massakren fant politiet leiligheten hans full av feller.

Den mistenkte gjerningsmannen er ifølge nydailynews.com den 24 år gamle James Holmes, som droppet ut av medisinstudiet ved University of Colorado forrige måned.

En talsperson for universitetet sier han sluttet plutselig, og at hun ikke vet hva som var årsaken.

I en boligsøkeannonse på internett i fjor, beskrev Holmes seg som en rolig og omgjengelig medsinstudent.

Holmes kom til Colorado fra California, og bodde i en leilighet i forstaden Aurora utenfor Denver. Naboer har beskrevet ham som en innesluttet type som ignorerte dem når de sa «hei». Ingen skal ha blitt kjent med ham, ifølge en nabo.

Ifølge nydailynews.com skal han ha latt den samme sangen stå på repetisjon før han dro hjemmefra den skjebnesvangre kvelden.

La ut feller

Mannen som mistenkes for å stå bak kinoskytingen i USA, har lagt ut feller i leiligheten sin. Fellene inneholder sprengstoff eller svært brennbart materiale, sa en talsmann for politiet fredag.

Politiet måtte dermed forsøke å finne ut hvordan de skulle uskadeliggjøre fellene i leiligheten, som ligger like ved kinoen der skytingen fant sted.

Fjernsynsbilder fra stedet viste politifolk som klatret opp en brannstige og forsøkte å ta seg inn i leiligheten gjennom et vindu.

Den antatte gjerningsmannen skal selv ha fortalt at han hadde sprengstoff i leiligheten.

Mareritt

Det var under en nattvisning av Batman-filmen «The Dark Knight Rises» marerittet startet. Filmpremieren fant sted i et kjøpesenter i Aurora, en forstad til Denver i den amerikanske delstaten Colorado, og i kinosalen var det fullt av ungdommer.

Ifølge politiet ble tolv personer drept i massakren natt til fredag. I tillegg ble rundt 40 såret.

Overlevende har fortalt at gjerningsmannen var kledd i svart da han kom inn i kinosalen. Han skal ha hatt på seg hjelm, gassmaske og skuddsikker vest, og da han kom inn i salen, utløste han en granat med enten tåregass eller røyk.

Det oppsto umiddelbart panikk, og folk løp mot utgangene mens mannen sakte gikk oppover trappene i kinosalen og skjøt.

Bar våpen

Gjerningsmannen ble pågrepet på parkeringsplassen bak kinoen. Han bar da et gevær og et håndvåpen, forteller polititalsmann Frank Fania til CNN. Et tredje våpen ble funnet inne i kinoen. Mannen skal ha bekreftet overfor politiet at han utløste gassgranater for å skape panikk.

Ifølge amerikanske medier har USAs føderale politi FBI identifisert gjerningsmannen som en 24-åring fra Aurora. Parkeringsplassen ved kinoen ble evakuert av frykt for eksplosiver, og politiet undersøkte alle biler på stedet.

Det ble først meldt om 14 drepte og rundt 50 sårede, men tallene ble senere nedjustert. Ifølge Fania ble ti drept på stedet, mens to senere døde på sykehus.

Små barn rammet

Det var flere barn blant ofrene, det yngste bare seks år. Ifølge politiet er det stor aldersspredning blant de drepte og sårede. Tilstanden til noen av de sårede er kritisk.

USAs president Barack Obama sier han er lamslått.

– Den grufulle og tragiske skytingen i Colorado gjør Michelle og meg sjokkerte og triste. Føderalt og lokalt politi er fortsatt i gang med sin aksjon, og min regjering vil gjøre alt den kan for å støtte befolkningen i Aurora i denne usedvanlig vanskelige tida, sa Obama fredag morgen.

Dramaet vekker vonde minner om Columbine, skolen hvor 13 personer ble drept i en skytemassakre i 1999. Columbine ligger bare kort vei fra Aurora.

– Når vi står overfor slike mørke øyeblikk og slike utfordringer, må vi trekke sammen som én amerikansk familie, sa Obama i sin første reaksjon på saken.

Kaos og panikk

Ifølge overlevende brøt det ut fullt kaos i kinosalen da skytingen begynte. Under skytedramaet skal enkelte skudd også ha gått gjennom veggen og inn i en annen kinosal.

– Han gikk sakte oppover trappene og skjøt. Ofrene ble plukket ut vilkårlig, sier et øyenvitne til CNN.

Chandler Brannon (25) så filmen sammen med kjæresten da gjerningsmannen kom inn i salen. Han så gassgranaten eksplodere og hørte deretter noe som låt som fyrverkeri. Først senere forsto han at det var skuddsalver.

– Jeg sa til kjæresten min at hun skulle spille død, forteller Brannon.

Et annet vitne hørte et titall skudd og flere eksplosjoner.

– Så hørte vi folk skrike. Da kom høyttaleranlegget på, og det ble sagt at alle måtte komme seg ut. Da vi kom ut, så vi folk løpe i alle retninger og skrike.

Nordmann: – Fryktelig

Norske Billy Perskaas bor i Denver. Da han våknet fredag morgen, var nyhetene nattens massakre på en kinoen i byen det eneste som ble snakket om på TV og radio. Massakren er også samtaleemne på jobb, forteller IT-arbeideren, som jobber bor ti minutter fra der hendelsen skjedde.

– Det som har skjedd, er fryktelig. Vi i USA er ikke helt ukjent med slike ting, men man blir likevel sjokkert når noe som dette skjer. Det var en helt uprovosert handling, som har tatt mange liv, sier Perskaas til NTB.

– Her i Colorado skjedde også Colombine for noen år siden, så nattens massakre vekker også vonde minner, sier Perskaas.

Les også:

Norsk filmdistributør opprørt over Denver-massakren

James Holmes pågrepet for massakren

Videoen under, som er lastet opp av brukeren 13shantyltoledo, viser skrekkslagne ungdommer som løper for livet for å komme seg ut av kinolokalene.

Vi advarer mot sterke bilder.

Les flere nyheter