General Mood avslutter oppdraget i Syria

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mood avslutter oppdraget i Syria
Generalmajor Robert Mood forlater Syria og betrakter oppdraget som leder for FN-observatørene i Syria som avsluttet, melder NRK.

– Partene har ikke villet bruke verktøyet som observatørene er. Når kontrakten min går ut om noen dager, er denne jobben gjort for min del, sier Robert Mood til NRK.

Mandatet til FNs observatørkorps i Syria utløper fredag, og hittil har ikke FNs sikkerhetsråd forlenget oppdraget.

Les også: Syrias forsvarsminister er drept

Mood forklarer at ettersom oppdragets natur har endret seg, vil han ikke være rett mann til å lede en eventuell ny FN-gruppe i landet. Han mener at den som tar over oppdraget, vil være en svært kvalifisert sivil.

– Den politiske orienteringen som kommer i etterkant av mitt oppdrag, vil bli ledet av en meget velkvalifisert politisk sivil person, sier Mood.

Venter på svar

Observatørstyrkens pressetalskvinne Sausan Ghosheh bekrefter overfor NTB at generalmajor Robert Mood er på vei ut av Syria.

– Han har forlatt Damaskus. Hans forpliktelser som leder for oppdraget utløper om et par dager, så dette er som ventet, sier Ghosheh på telefon fra Damaskus.

Les også: – Ikke mulig å gjenoppta observatørjobb i Syria

Hun understreker samtidig at observatørstyrken som sådan ikke forlater Syria ennå. De øvrige observatørene blir igjen i landet i påvente av en beslutning fra FNs sikkerhetsråd om styrkens mandat.

Det er ventet at et vedtak vil bli gjort i løpet av dagen torsdag, men det er ikke gitt at observatørenes mandat blir forlenget.

Møter Annan

Mood reiser torsdag fra Syria til Genève for å orientere spesialutsending Kofi Annan om situasjonen. De skal diskutere hva som var nødvendig og mulig å gjennomføre i henhold til det Sikkerhetsrådet avgjør.

FNs sikkerhetsråd driver hard tautrekking om en ny resolusjon om Syria, og observatørstyrkens fremtid er en viktig del av diskusjonene.

De vestlige stormaktene i Sikkerhetsrådet har i sitt forslag tatt til orde for en forlengelse av mandatet på 45 dager. Men samtidig skal Annans fredsplan legges under kapittel 7 i FN-charteret, noe som vil åpne for bruk av alt fra diplomatiske og økonomiske sanksjoner til militærmakt for å sikre overholdelse av planen.

Les også: Putin møter Annan om Syria

For å unngå dette har Russland fremmet et alternativt forslag om en forlengelse av mandatet på tre måneder, men uten noen samtidig åpning for sanksjoner.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har beskyldt vestlige land for å bedrive utpressing ved å sette sanksjoner mot det syriske regimet som vilkår for en forlengelse av observatørenes oppdrag.

Harde kamper

Blir observatørenes mandat forlenget, kan også deres oppgaver bli endret. I dag er mye av arbeidet lagt på is fordi situasjonen er for farlig.

I dag er situasjonen i Damaskus urovekkende, fastslår Ghosheh.

– Det siste døgnet har volden eskalert ytterligere. Vi har hele tida vært bekymret for volden i Syria, uansett om det har vært i Homs, i Beit Ezzor eller i Hama, og nå ser vi det mer og mer også i Damaskus, sier hun til NTB.

Les også: Annan gjorde et nytt forsøk i Damaskus

Onsdag ble flere nøkkelpersoner i regimets militære ledelse drept i et bombeattentat i Damaskus. Etter bombeeksplosjonen har kampene fortsatt å rase i byen, og aktivister melder om et stort antall drepte.

Syrias president Bashar al-Assad har søkt tilflukt i kystbyen Latakia, hevder opposisjonskilder og en vestlig diplomat.

Les også:

– Russland blokkerte på ny i FNs sikkerhetsråd

Nye opplysninger om Tremseh-angrepet

Aktivist: – Voldsomme kamper i Damaskus

Les flere nyheter