Ekspert: – Breivik har ikke mange sympatisører

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen mener den terrorsiktede overdriver hvor mange sympatisører han har. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Les mer Lukk

Frilansjournalist og ekspert på høyreekstreme miljøer, Øyvind Strømmen, mener Anders Behring Breivik gir inntrykk av å ha langt flere sympatisører enn han virkelig har.

Strømmen har i lang tid fulgt høyreekstreme miljøer og debattforum på internett. Torsdag vitnet han i sal 250 i Oslo tingrett.

– Det er langt færre sympatisører på nett enn det Breivik har gikk inntrykk av her i retten. De fleste av dem som sympatiserer på nett, er knyttet til nynazistiske miljøer. Blant disse er det flere som sympatiserer med angrepet på regjeringskvartalet enn angrepet på Utøya, forklarte Strømmen i retten.

Les også: - Psykiatrisk rapport mangler ideologisk ramme

Strømmen forklarte videre at ingen av uttrykkene i Breiviks kompendium var nye for ham, og at han kjenner igjen mye av Breiviks ideologi fra nettet.

– Blant annet bloggeren Fjordman, men han oppfordrer aldri direkte til vold, sa Strømmen.

Koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem stilte spørsmål til Strømmen om trusselsituasjonen fra de høyreekstreme miljøene.

– Det finnes en voldstrussel i disse miljøene, men det er vanskelig å vurdere hvor stor denne trusselen egentlig er, sa Strømmen.

Les også: Fengselet leier folk til sosial omgang

Høyreekstreme uttaler seg ofte på nett gjennom anonyme profiler.

– Mange opplever at de blir sensurert i de store avisene, og velger nettet som sin plattform. Avisene tar ofte ikke inn det de skriver fordi de ikke klarer å presentere sine synspunkter på en moderat måte, forklarte Strømmen.

Les også: - Psykiaterne brukte tvilsom metode

Les også:

Han ble en annen person

Truer med nytt angrep

Ekstremt detaljert manifest

Har gransket hele Breiviks liv

- Breivik har ingen medhjelpere

Jeg har aldri vært feminin

- Depresjon eller skjult homse

Les flere nyheter