Historiker: – Psykiatrisk rapport mangler ideologisk ramme

MANGLER IDEOLOGISK RAMME: Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaust-senteret, vitnet i sal 250 torsdag. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Historiker Terje Emberland mener den psykiatriske rapporten som sier Breivik er utilregnelig mangler en ideologisk ramme som forklarer hans virkelighetsforståelse.

Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaust-senteret, vitnet i sal 250 torsdag. Han mener den første psykiatriske rapporten, skrevet av Torgeir Huseby og Synne Sørheim, som konkluderer med at terrortiltalte Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig, mangler et ideologisk rammeverk.

– Denne type handlinger har vi sett en rekke ganger i historien. Breivik har funnet seg et eget ideologisk rammeverk, og dette rammeverket kan forklare hans virkelighetsoppfatning. Vi kan her trekke paralleller til SS, som rettferdiggjorde sine handlinger med en raseideologi som har fellestrekk med Breiviks, forklarte Emberland.

Les også: Var han påvirket?

«Gale» personer

Emberland mener man innen ekstreme grupper har få personer som kan kalles «gale», men at man drives framover av ideologi og en felles forståelse. Historikeren ble av aktor Svein Holden spurt om Breiviks kall og følelse av å være utvalgt.

– Det at man tror man har en skjebnebestemt oppgave til å redde verden, mener jeg henger sammen med konspirasjonstenkning. En person føler han er den eneste som ser problemene, og føler han er utvalgt til å løse problemene, sa Emberland.

Les også: Fenselet leier folk til sosial omgang

Riddere som forbilder

Også SS hadde riddere som forbilder, og Emberland mener mye av det som fremstår som bisarr tenkning i Breiviks ideologi kan forklares ut fra den ideologiske konteksten.

– Alt dette har historiske paralleller, lignende ting har skjedd før, sa Emberland til retten.

Les også:

Truer med nytt angrep

Ekstremt detaljert manifest

Har gransket hele Breiviks liv

- Breivik har ingen medhjelpere

Jeg har aldri vært feminin

- Depresjon eller skjult homse

Les flere nyheter