Herland slipper å vitne i terrorsaken

Hanne Nabintu Herland sa hun nektet å være en del av «den forskrudde drapsmannens show», og er nå fjernet fra vitnelisten i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Paul Bernhard Les mer Lukk

Forsvaret har frafalt Hanne Nabintu Herland som vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik fordi hun selv nekter. mulla Krekar ønsker også å bli fjernet fra vitnelista.

– Hun har ikke vitneplikt som sakkyndig vitne, og derfor er hun nå frafalt, sa forsvarer Geir Lippestad til pressen etter rettsdagen onsdag.

Ifølge straffeprosessloven er det bare vanlige vitner som plikter å møte og avgi forklaring for retten. De andre må hver av partene gjøre avtale med. Herland godtok opprinnelig overfor Lippestad å stille som sakkyndigvitne, men gikk deretter ut i mediene og sa hun nektet å være en del av «den forskrudde drapsmannens show».

Les også: Omstridte debattanter på vitnelista til Breivik

Lippestad sier at aktørene i retten har brukt en del tid på å definere hvem som er sakkyndig vitne uten plikt til å møte, og hvem som ikke defineres som sakkyndig. Herland er den eneste på den nyeste vitnelista til forsvaret som er frafalt.

– Vitnelista vil endres fortløpende. For eksempel har det i dag kommet opp ting som gjør det aktuelt å kalle inn nye vitner, uten at jeg vil gå inn på det foreløpig, sier forsvareren.

NRK melder onsdag at mullah Krekars advokater i et brev til retten begjærer ham fjernet fra vitnelista, da han ifølge dem ikke har noe å melde om islam i Europa og Norge. Lippestad sier at Krekar ikke defineres som sakkyndig og at det blir rettens avgjørelse.

Han påpeker imidlertid at Breivik synes det er mye viktigere at Krekar vitner, enn at Herland gjør det.

Aktivisten Stein Lillevolden skrev tidligere et innlegg om at han ville nekte å vitne. Han ble senere fjernet fra vitnelisten.

Les flere nyheter