Britisk høyesterett tillater utlevering av Assange

Høyesterett besluttet onsdag at utleveringen av Julian Assange skulle opprettholdes. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Britisk høyesterett har besluttet at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep.

FAKTA  

* Nettstedet WikiLeaks ble startet i desember 2006 for å publisere dokumenter som er hemmeligstemplet eller på annet vis holdt tilbake fra offentligheten.

* WikiLeaks' talsmann og sjefredaktør har siden starten vært australske Julian Assange.

* WikiLeaks har fått internasjonal oppmerksomhet ved å legge ut hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra en rekke land. USAs myndigheter truer med å rettsforfølge Assange.

* Den amerikanske soldaten Bradley Manning Manning ble pågrepet og fengslet i mai 2010, siktet for å ha gitt nettstedet over 250.000 sider med graderte dokumenter, som blant annet inneholder fortrolige opplysninger om USAs krigføring i Afghanistan og Irak. Manning vil bli stilt for krigsrett i september. Han risikerer livstid i fengsel.

* Assange ble pågrepet av britisk politi i desember 2010, etter at Sverige hadde etterlyst ham som mistenkt for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner samme sommer.* Islandske Kristinn Hrafnsson har fungert som organisasjonens fremste talsmann siden Assange ble pågrepet.

KILDE: NTB

Britisk høyesterett besluttet onsdag at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep. Et flertall på fem av sju dommere gikk inn for å opprettholde avgjørelsen om å tillate utleveringen. Han fikk dermed ikke gjennomslag for sin påstand om at den europeiske arrestordren som er utstedt mot ham, og som utleveringen bygger på, er ugyldig.

– Utleveringsbegjæringen mot Assange er fremmet på lovlig vis, og hans anke mot utleveringen er derfor avvist, sa høyesterettsjustitiarius Nicholas Phillips.

Utleveringen vil imidlertid ikke skje med det første. Assanges advokater har fått to uker på seg til å vurdere dommernes beslutning og kan kreve hele saken gjenopptatt, ifølge BBC.

De kan også anke saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, og Assange kan da be om at utleveringen ikke iverksettes før det er kommet en dom derfra.

Voldtekt og overgrep

To kvinner har rettet anklager mot australske Julian Assange i Sverige. Han er siktet for en voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep.

Overgrepene skal ha skjedd sommeren 2010. Assange ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men ble senere løslatt mot kausjon.

Utlevering til Sverige siden blitt godkjent i to lavere rettsinstanser, men Assange har anket kjennelsen helt til britisk høyesterett. Hans advokater hevder den svenske utleveringsbegjæringen ikke er gyldig, fordi den ikke er utstedt av en dommer, men av påtalemyndigheten. Han har sittet i husarrest i London i påvente av avgjørelsen i høyesterett.

Frykter USA

Assange og hans tilhengere har tidligere sagt at de frykter at Sverige vil utlevere ham til USA, fordi han har bidratt til å offentliggjøre hemmelig informasjon blant annet om krigene i Afghanistan og Irak.

– Det er et mareritt som pågår døgnet rundt, siden vi ikke vet om han er utenfor fare og siden de største regjeringene i verden har ham i sikte, sa nettaktivistens mor, Christine Assange, til det australske TV-selskapet Network Seven.

Hun frykter sønnen vil bli satt i isolat dersom han blir overført til Sverige.

Hun hadde reist til London for å være til stede under rettsmøtet.

Assange grunnla WikiLeaks i 2006 og ble verdenskjent da han fikk hendene på store mengder graderte dokumenter fra USA.

Når det gjelder anklagene om overgrep, har Assange hevdet at kvinnene hadde samtykket til den seksuelle kontakten.

Les også: Assange vil stille til valg i Australia

WikiLeaks truer med svertekampanje mot Sverige

Les flere nyheter