Ruinene gjennomsøkes etter overlevende i Italia

Redningsarbeidere søker etter overlevende i ruinene av en fabrikk i Medolla som falt i grus under det andre store jordskjelvet på to uker i Emilia Romagna i Italia. Foto: Giorgio Benvenut / Reuters / NTB scanpix syc3a6d8: Store deler av den lille byen Cavezzo i nærheten av Modena ligger i ruiner etter det andre jordskjelvet på to uker i det nordlige Italia. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens tusener av livredde mennesker overnattet ute etter enda et jordskjelv i Nord-Italia tirsdag, gjennomsøkte redningsmannskapene ruinene etter overlevende.

Jordskjelvet kostet minst 16 mennesker livet, mens flere hundre ble skadd, bare ni dager etter at seks mennesker mistet livet og tusener ble hjemløse etter et enda kraftigere skjelv i det samme Emilia Romagna-området.

Folk i byer så langt fra hverandre som Pisa og Venezia løp i panikk ut på gatene da bakken igjen begynte å skjelve tirsdag formiddag. Bare noen timer senere kom det tre kraftige etterskjelv på bare fem minutter.

Da mørket falt på, sa myndighetene at en person fortsatt var savnet.

Letingen etter overlevende startet i den lille byen Medolla etter at det ble hørt rop fra under ruinene av sammenraste bygninger.

Les også: Nytt skjelv rystet Nord-Italia

Fabrikk i ruiner

Arbeidere i en fabrikk i Medolla fortalte hvordan de løp for livet da bakken skalv og ristet løs murstein som raste ned rundt dem. Tre av kollegene deres fra India, Marokko og Italia kom seg ikke ut i live.

Over hele regionen er det kaos. Flere mindre byer og verdifulle historiske bygninger ligger i ruiner.

– Alt har kollapset. Det er kaos, bygninger har rast sammen over hele byen, sier en brannmann fra den vesle byen Cavezzo til avisa Corriere della Sera.

En politimann bekrefter at situasjonen i byen er svært alvorlig og sier Cavezzo «er i stor grad ødelagt». Mange mennesker ble liggende lenge innesperret under sammenraste bygninger.

Litt lenger øst, i Rovereto di Novi, omkom en prest i jordskjelvet. Han skal ha blitt truffet av en fallende bjelke idet han gikk inn i kirken sin for å redde en madonnastatue.

Se: Her rystes jordskjelvofrene igjen

Nye skjelv

Tirsdagens skjelv var ikke fullt så kraftig som det som rammet Emilia Romagna for en drøy uke siden, men det kostet flere mennesker livet.

Skjelvet målte 5,8 og hadde episenter rundt 40 kilometer nord for Bologna og 60 kilometer vest for Parma.

Skjelvet for litt over en uke siden rammet verdensarvbyen Ferrara og andre byer i samme region. En rekke historiske bygninger ble lagt i grus som følge av rystelsene.

Store deler av den lille byen Cavezzo i nærheten av Modena ligger i ruiner etter det andre jordskjelvet på to uker i det nordlige Italia. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / NTB scanpix

Tusenvis av mennesker har måttet flytte inn i teltleirer fordi hjemmene deres er ødelagt. Tirsdagens skjelv førte til at en rekke bygninger som fikk skader under det første skjelvet, raste helt sammen.

Også denne gangen oppsto det skader på flere historiske bygninger, blant annet Palazzo Ducale i Mantova.

– I går natt var den første natten hjemme etter det første skjelvet. Så kom det et nytt, sier en innbygger i Sant'Agostino til SkyTG24.

Se også: Her kollapser huset på direkten

Økonomiske følger

Naturkreftene rammer også Italias økonomi, som allerede lider under eurokrisen.

– Jeg vil forsikre alle om at staten vil gjøre alt som trengs, alt som er mulig å gjøre, så fort den kan, for å garantere at en region så spesiell, så viktig, så produktiv for Italia kan vende tilbake til normalen, sa statsminister Mario Monti tirsdag.

Skjelvene har rammet et område som er viktig for Italias matproduksjon, og de viktige eksportproduktene parmesanost og balsamicoeddik kommer herfra. Bønder anslår at skjelvet 20. mai gjorde skader i landbruket for over 200 millioner euro, tilsvarende 1,5 milliarder kroner.

Les flere nyheter