Romney vant i Texas og er klar som kandidat

Etter en lang valgkamp er Mitt Romney endelig klar som republikansk presidentkandidat. Foto: Denis Poroy / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Mitt Romney vant nominasjonsvalget i Texas tirsdag. Han har dermed skaffet seg nok delegater til å bli nominert som Republikanernes presidentkandidat.

Seieren i Texas kom etter en lang og hard valgkamp der han fikk uventet sterk motstand fra mer konservative folk som Newt Gingrich og Rick Santorum.

Men nå starter en fem måneder lang spurt mot president Barack Obama, der et viktig mål er å sikre at konservative republikanere som ville ha Santorum eller Gingrich, ikke blir sittende hjemme. Mange er skeptiske til om Romney er konservativ nok, mens andre er skeptiske til at han hører til mormonkirken.

Den tidligere guvernøren i Massachusetts fikk 71 prosent av stemmene ved valget i USAs nest mest folkerike stat, ifølge amerikanske TV-kanaler.

Les også: Obamas ledelse skrumper inn

Magisk tall

Romney har med seieren fått nok av Texas' 155 delegater til å passere det magiske tallet på 1.144 delegater han trenger for å bli nominert på Republikanernes landsmøte og bli president Obamas motkandidat. Ifølge Associated Press har Romney nå 1.174 delegater.

Han var den eneste kandidaten som fortsatt drev aktiv valgkamp etter at Newt og Rick ble de siste i et større felt til å trekke seg fra kampen.

Ron Paul, som ikke har trukket seg, men som heller ikke lenger driver valgkamp, fikk 10 prosent i Texas, som er hans hjemstat, mens 7 prosent støttet Santorum og 5 prosent støttet Gingrich.

Det var på forhånd så klart at Romney ville vinne i Texas at han ikke har drevet noe særlig valgkamp der. Han mottok nyheten om seieren under et arrangement i Las Vegas i Nevada tirsdag kveld.

Les også: Obama mener EU burde ha gjort som USA

Mye å gjøre

Romney har nå en lengre liste over nødvendige gjøremål fram til Republikanernes landsmøte i Florida i slutten av august.

Han må velge sin visepresidentkandidat, og han må samle inn store summer til valgkampen mot Obama, som allerede har samlet inn rekordstore pengemengder.

I løpet av oppholdet i Las Vegas møter Romney også kasinoeieren Sheldon Adelson, som sammen med sin familie har gitt 21,5 millioner dollar til en superPAC-gruppe som støttet Gingrich med videoer og valgreklame.

I de første ukene er hans mål å underbygge påstanden om at Obama har vært lite effektiv i å håndtere den skjøre amerikanske økonomien og skape nye jobber.

Han vil snakke om energipolitikk og peke på at han ikke synes Obama har gjort nok for å sikre energitilgangen ved å starte opp mer produksjon av olje og gass.

Og han hamrer videre løs på helsereformen som er en av Obamas store bedrifter som president, men som er svært upopulær blant republikanske velgere.

Han har lovet å forsøke å få den opphevet, men han sitter i glasshus når det gjelder helsereform fordi han selv innførte en lignende helsereform mens han var guvernør i Massachusetts.

Les også: Obama øker forspranget

Trump i fokus

Den store dagen da han fikk nok delegater til å bli nominert, ble imidlertid overskygget av at han opptrådte sammen med eiendomsmagnaten Donald Trump, samme dag som Trump igjen tok opp sitt yndlingstema om Obama er født i USA.

Alle trodde saken var lagt død for et år siden da Obama la fram sin fødselsattest fra Hawaii, men Trump insisterer på at han ikke er overbevist om at attesten er ekte.

Obamas folk er bare glad for muligheten til å lime Romney til Trump og den såkalte «birther»-bevegelsen som mener Obama ikke har rett til å være amerikansk president siden han etter deres mening ikke er født i USA.

Romneys stab på sin side er lite glad for at fokus blir satt på spørsmålet. Men de trenger likevel Trump til å hjelpe til med innsamlingen av penger.

Romney selv nevnte ikke saken og nektet å fordømme Trump. Men gjennom sin talskvinne sendte han ut en erklæring der han gjør det klart at han gjentatte ganger har sagt at han tror Obama er født i USA.

Les også: Clinton driver valgkamp for Obama

Les også: Obama sjokkerte med fyllemeldinger

Les flere nyheter