Stoltenberg sier nei til heldagsskolen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg under partilederdebatten på TV 2 tirsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

SV vil gjøre heldagsskolen til den neste store velferdsreformen, men statsministeren gikk langt i å legge saken død under partilederdebatten på TV 2 onsdag.

– Regjeringen går ikke inn for en heldagsskole, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter at SV-leder Audun Lysbakken hadde fortalt om reformens velsignelser.

Tanken om en heldagsskole har også vært fremmet av sentrale Ap-størrelser som Trond Giske og Jan Bøhler, men statsministeren har altså lite til overs for begrepet.

Stoltenberg bruker i stedet uttrykket «en mer helhetlig skoledag», som blant annet skal legge forholdene til rette for et bedre samarbeid mellom tilbudet som i dag gis gjennom SFO og de ordinære skoletimene. Dette er da også hovedtanken til SV, skal vi tro Lysbakken selv.

– Heldagsskolen er et noe misvisende begrep. Det handler ikke om at barna skal være lengre på skolen, men at tilbudet skal bli bedre i de timene de er der, framholdt han.

Vante spor

Skolepolitikk preget store deler av TV 2s partilederdebatt, som må sies å ha gått i vante spor. Regjeringspartiene beskyldte opposisjonen for å prioritere skattelettelser framfor velferd, mens opposisjonspartiene anklaget de rødgrønne for løftebrudd på område etter område.

Mens de borgerlige partiene mente regjeringen ikke har satset tilstrekkelig på lærerne for å bedre innholdet i timene, kontret regjeringens representanter med å advare mot storstilt privatisering med høyresiden bak tømmene.

– Deres politikk vil føre til et frislipp av privatskoler. Det vil være begynnelsen på slutten for den enhetlige fellesskolen, sa Stoltenberg.

Venstre-leder Trine Skei Grande avviste dette og viste til at det var hennes parti som i sin tid innførte den offentlige fellesskolen.

– Denne regjeringen har vært regjeringen for de tapte muligheter. Den kunne ha satset på framtiden gjennom å omstille industrien og prioritere kunnskap og forskning, men har ikke gjort det, sa hun.

Regjeringsdiskusjoner

Senterpartiets Liv Signe Navarsete trakk fram Sverige som et skremmebilde for hvordan det vil gå med Erna Solberg og Siv Jensen bak rattet. Hun slo fast at svenskene nærmest invaderer Norge på jakt etter arbeid.

Norske forekomster av olje og gass og den effekt disse energikildene har på økonomien, var Solbergs svar på hvorfor så mange svensker velger å jobbe her i landet.

– Regjeringen har gjort Norge for avhengig av oljen, sa Solberg, som igjen tok til orde for kutt i formuesskatten og bedre rammebetingelser for næringslivet.

SV-leder Audun Lysbakken fant det på sin side underlig at Høyre-lederen bekymrer seg for norsk oljeavhengighet, samtidig som hennes parti vil åpne opp for oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Tid til vante diskusjoner om sannsynlige regjeringsalternativer ble det også. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide slo fast at det ikke er aktuelt å sitte i regjering med Fremskrittspartiet, mens Frp-leder Siv Jensen påpekte at hun ikke kom til å støtte en regjering som ikke omfatter partiet hennes.

Jensen skjøt også ned Skei Grandes løfte om å gjøre noe for å bedre asylbarnas situasjon.

– Det blir ingen liberalisering av asyl- og flyktningpolitikken med en ny regjering. Det blir snarere en innstramming, sa hun.

Les flere nyheter