Kameratene forteller om Breivik

Anders Behring Breivik skriver om kompisene fra Oslo vestkant i manifestet sitt. Mandag kommer de for selv å fortelle om sitt forhold til massemorderen.

Alle de fire tidligere kameratene som mandag skal fortelle om mannen som i dag er den verste voldsforbryteren i moderne norsk historie, har han kjent siden skoletiden, den ene helt siden han var elleve år.

I manifestet skriver Breivik om kameraten han kaller sin nærmeste venn at det var tøft å lyve for ham i forbindelse med forberedelsene til 22. juli. Denne vennen er også den eneste som har visst om Breiviks tur til Liberia i 2002, men ifølge Breivik fikk han servert en dekkhistorie om kjøp av bloddiamanter som forklaring på det farlige og uvanlige reisemålet.

– Vi har stevnet disse vennene fordi de kan være med på å belyse hvordan Breivik var som person forut for 22. juli, sier statsadvokat Svein Holden til NTB.

Les også: Kalte Breivik for dust i retten

Rettstoksikolog Jørg Mørland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt skal tirsdag forklare seg om de forskjellige stoffene Breivik hadde inntatt før han gikk i land på Utøya. Breivik selv har forklart at han hadde spist det han kaller ECA-stacker, bestående av efedrin, koffein og aspirin, i dagene før 22. juli for å øke styrke og utholdenhet, samt redusere sin emosjonelle følsomhet.

De rettstoksikologiske funnene underbygger at han også inntok denne blandingen 22. juli. Konklusjonen var at Breivik var mildt ruspåvirket, først og fremst på efedrin, forsterket av betydelige doser koffein, basert på analyser av blod, urin og hår.

Les også:

Breivik: - Jeg er mentalt skadet av vitnemålene

Viser frem sin skader

Så kjæresten bli drept

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Les alt om 22. juli-rettsaken her

Les flere nyheter