Regimet benekter skyld i Houla-massakren

92 DREPT: Ofrene etter massakren i den syriske byen Houla. 32 av de drepte var barn. FN frykter nå brogerkrig. (Foto: AFP Photo) Les mer Lukk

Den syriske regjeringen benekter at de sto bak massakren i byen Houla. I stedet skylder myndighetene på al-Qaida.

Aktivister hevder at 109 sivile ble drept, mens den norske generalmajoren og observatørkorpsets leder Robert Mood har opplyst om at FN-observatører har telt 92 døde – over 30 av dem barn under ti år.

– Kvinner, barn og gamle menn ble skutt. Dette er ikke kjennemerket til den heroiske syriske hæren, sier talsmann for det syriske utenriksdepartementet Jihad Makdesi til journalister i Damaskus.

Nyhetsbyrået DPA skriver at terrorgrupper får skylden for massakren.

– Terroristgrupper fra al-Qaida begikk to grufulle massakre mot familier på landsbygda utenfor Homs, sier en ikke navngitt tjenestemann i området til det statlige nyhetsbyrået SANAA.

Kilden sier også at gruppene tente på innbyggere, hus og lik og påførte skader på et lokalt sykehus.

Obama trår til

I et nytt forsøk på å stanse blodsutgytelsen i Syria ønsker USAs president Barack Obama å bruke en jemenittisk modell for maktoverføring i det voldsherjede landet.

Planen om Bashar al-Assads avgang innebærer et politisk forlik som kan tilfredsstille syriske opposisjonsgrupper, men som likevel ikke knuser presidentens regime totalt, skriver avisen New York Times.

Målet er en lignende maktoverføring som i Jemen, hvor president Ali Abdullah Saleh godtok å gå av etter måneder med blodig opprør, ved å overlate kontrollen til sin nestkommanderende, Abdrabuh Mansur Hadi. Avtalen ble utarbeidet av Jemens arabiske naboland.

Les også: Holder krisemøte om Syria-konflikten

Standhaftig alliert

Men mye avhenger av Russland, som er en av regimets mest standhaftige allierte og som har motsatt seg at Assad blir avsatt.

Dersom Assad blir tvunget til å gå av, mener russerne at han enten må bøte med livet som Muammar Gaddafi i Libya, eller at han blir fengslet og rettsforfulgt som Egypts tidligere leder, Hosni Mubarak.

Men volden i Syria fortsetter – fredag ble over 90 mennesker drept i en massakre i landsbyen Houla. Og Russland står dermed overfor kraftig internasjonalt press til å bruke sin innflytelse til å få Assad til å takke for seg, ifølge avisen.

Les også: Al-Qaida stod bak terroraksjon i Syria

Jemenittisk variant

Maktoverføringen i Jemen er blitt heftig diskutert i Moskva – så mye at det har fått sitt eget russiske navn – «den jemenittiske varianten». Også politikerne i USA bruker den russiske etiketten.

Dette reflekterer, mener New York Times, Russlands desperasjon etter å finne en løsning på den blodige krisen i Syria.

Les også: Bombe ved FN-kolonne i Syria

Ifølge kilder i administrasjonsapparatet rundt Obama skal den amerikanske presidenten legge press på sin russiske kollega Vladimir Putin neste måned, når de to statslederne møtes for første gang siden Putin tok over sin gamle presidentstilling 7. mai. Obamas sikkerhetsrådgiver Thomas Donilon luftet planen med Putin allerede da han var i Moskva for tre uker siden.

Da Obama møtte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under G8-toppmøtet på Camp David forrige uke, signaliserte ministeren at Russland foretrekker den jemenittiske modellen for å få en slutt på volden.

Les også: Al-Qaida ville beskytte norsk journalist

Les flere nyheter