Mood fordømmer «brutal tragedie» i Houla

Generalmajor Robert Mood kaller hendelsene i den syriske byen Houla for en brutal tragedie. Foto: Khaled al-Hariri (Reuters) Les mer Lukk

Rekker av blodige lik på bakken preger bildene fra den syriske byen Houla. Den norske generalmajoren Robert Mood kaller drapene i byen en brutal tragedie.

Nettvideoer som skal være fra Houla, viser rekker av døde mennesker, blant dem flere barnelik med store skader. Gråt og klagerop lyder mens innbyggere viser fram sine døde.

– Se hva som skjer! roper fortvilte mennesker.

Hele familier skal ha blitt utslettet.

– Syriske sikkerhetsstyrker har massakrert mer enn 90 personer i byen Houla, sier eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– Tragedie

FNs Syria-observatører har telt 92 døde i Houla, over 30 av dem barn under ti år, sier den norske generalmajoren og observatørkorpsets leder Robert Mood.

Han fordømmer drapene i Houla og kaller dem en brutal tragedie. Mood varsler videre at volden i Syria kan føre til full borgerkrig.

– De som bruker vold for å fremme sin sak, vil skape mer ustabilitet, mer usikkerhet og kan føre landet inn i borgerkrig, advarer Mood.

Les også: – Minst 90 drept i kraftig angrep i Syria

Langvarig angrep

Ifølge syriske aktivister begynte syriske sikkerhetsstyrker å skyte med granater mot Houla fredag kveld. Angrepet fortsatte langt ut i nattetimene, sier Rami Abdel, som jobber for gruppen.

Statlige medier mener på sin side at «væpnede terroristgjenger» står bak drapene.

– Omstendighetene som førte til disse tragiske drapene, er fortsatt uklare. Uansett hvem som startet, uansett hvem som svarte på, uansett hvem som utførte denne forkastelige voldshandlingen, bør holdes til ansvar, sier Mood.

Observatører

FN-observatørene er i Syria for å overvåke våpenhvileavtalen som skulle trådt i kraft for nesten halvannen måned siden, men som brytes systematisk.

Dersom det ikke kommer en umiddelbar løsning på volden, sier opprørerne i Den frie syriske hær (FSA) at de ikke lenger føler seg forpliktet til fredsplanen for landet.

Les også: Bombe ved FN-kolonne i Syria

– Vi kunngjør at dersom ikke FNs sikkerhetsråd umiddelbart gjør noe for å beskytte sivile, så kommer Kofi Annans plan til å gå til helvete, heter det i en uttalelse.

Krever handling

Opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC) mener tallet på drepte i Houla er så høyt som 110 personer og ber FNs sikkerhetsråd om å handle umiddelbart.

– Noen av ofrene ble truffet av kraftige våpen, mens andre, hele familier, ble massakrert, sier SNCs talskvinne Basma Kodmani.

– Syrias nasjonale råd oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å innkalle til krisemøte for å vurdere situasjonen i Houla og avgjøre FNs ansvar i lys av slike massedrap, fordrivelser og tvangsflytting fra hele nabolag, sier hun.

Les også: Frykter Nord-Korea smugler våpen til Syria

Flere sammenstøt

Både fredag og lørdag kom det meldinger om en rekke andre sammenstøt rundt om i Syria, som skal ha kostet flere titalls mennesker livet. Ifølge syriske aktivister har mer enn 12.600 mennesker mistet livet i konflikten i Syria, mens FN mener at rundt 10.000 er drept.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius fordømmer angrepet i Houla og oppfordrer til en opptrapping av den internasjonale innsatsen. Han sier han vil kontakte arbeidsgruppen Venner av Syria av vestlige og arabiske stater for å få i stand et møte i Paris.

Ber om flyangrep

Den frie syriske hær ber Venner av Syria om å utføre flyangrep mot president Bashar al-Assads styrker etter angrepet i Houla.

– Vi oppfordrer Venner av Syria på det sterkeste til å danne en militær allianse, utenfor FNs sikkerhetsråd, som kan utføre målrettede angrep mot Assads styrker og symbolene på hans regime, sier general Mustafa Ahmed al-Sheikh.


Les flere nyheter her