- Jeg hørte et skrik, og så en kvinne segne om

Your browser doesn't support HTML5 video.

Politiet vet nesten ingenting om ham
En 18 år gammel gutt skjøt natt til lørdag vilt rundt seg fra et tak i sentrum av den finske byen Hyvinge. To personer er drept, og flere alvorlig såret.

Fakta om voldshandlinger i Finland  

* Oktober 2002: En ung mann tok sju personer med seg i døden da han sprengte seg i luften på et kjøpesenter i Myyrmanni i Vanna.

* November 2007: 18 år gammel mann skjøt og drepte seks medelever, rektoren og helsesøsteren på Jokela-skolen i Tusby i Finland. Mannen rettet så våpenet mot seg selv. 13 personer ble såret i hendelsen.

* September 2008: 22 år gammel mann skjøt og drepte ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki. Han tok deretter sitt eget liv.

* Mai 2009: Én person ble drept og to såret da en mann begynte å skyte på torget i Kuopio.

* Nyttårsaften 2009: En mann skjøt og drepte sin samboer og fire av hennes kolleger på et kjøpesenter i Esbo, før han tok sitt eget liv.

* 30. mars 2012: En mann fyrte av seks skudd mot et klasserom på en skole i Orivesi. Ingen ble fysisk skadd.

* 26. mai 2012: En 18 år gammel mann åpnet ild mot mennesker i en sentrumsgate i Hyvinge. To personer ble drept og sju såret.

(Kilde: FNB/NTB)

- Jeg så en kvinne blø fra ansiktet. Så hørte jeg skrik, et skudd og til slutt så jeg en kvinne som segnet om, forteller et øyenvitne til avisa Helsingi Sanomat.

En 18 år gammel mann døde lørdag formiddag av skuddskadene etter nattens skytedrama. Tidligere er det meldt at en 18 år gammel kvinne har mistet livet.

Den mistenkte gjerningsmannen er en 18 år gammel mann fra Hyvinge, opplyser politiet i en pressemelding lørdag morgen.

Politimann såret

Sju personer ble såret i hendelsen, blant dem en kvinnelig politibetjent. For en av de sårede er tilstanden kritisk.

Ifølge politiet hadde gjerningsmannen lagt seg i stilling på taket til et lavt butikklokale i en sentrumsgate i Hyvinge. Uten forvarsel åpnet han ild med gevær mot folk som befant seg i gata. Etter skytingen flyktet mannen til fots.

Ifølge finske YLE skal flere personer ha søkt dekning under bord i de ulike barene i området der skytingen foregikk.

Politiet klarte i morgentimene lørdag å spore mannen opp og pågripe ham. Mannen skal ifølge politiet ikke gjort motstand da han ble pågrepet.

Les også: Skipsreder truet sønn med pistol

Frykter flere gjerningsmenn

Han ble pågrepet et par kilometer utenfor Hyvinge sentrum og skal ifølge politiet ikke ha gjort motstand da han ble pågrepet. Mannen har ikke noen kriminell bakgrunn.

Også geværet som ble brukt under skytingen skal ha blitt funnet. Gjerningsmannen skal ikke ha hatt lisens til dette våpenet.

Gjerningsmannen skal ifølge HBL ha løsnet rundt 20 skudd, og politiet undersøker nå hvorvidt mannen hadde medhjelpere.

Lørdag morgen var sentrum av Hyvinge fortsatt sperret av, og politiet oppfordret folk som beveget seg utendørs om å være forsiktige.

Sjokk

Finlands finansminister Jutta Urpilainen sier han er sjokkert over hendelsen.

– Jeg ble virkelig sjokkert da jeg fikk høre om dette i morges. Jeg har selv slektninger i Hyvinge, og min første tanke var naturligvis om alt var bra med dem. Det er alltid veldig alvorlig når noen begynner å skyte uskyldige mennesker på gata, sier han.

Urpilainens parti SDP innledet siste dag av sin partikonferanse lørdag med ett minutts stillhet for ofrene i Hyvinge.

Les også:

Krekar skal også ha truet Bondevik

Norsk eiendomsmegler i skuddrama i Thailand

Les flere nyheter