Massetester menn etter voldtekt

Kripos vil DNA-teste 400 menn etter at en kvinne ble voldtatt i Oslo i oktober i fjor.

Politiet er i ferd med å sende ut rundt 200 innkallelsesbrev, det samme antallet som i vinter, skriver Aftenposten.

– Dette er en del av en utelukkelsesetterforskning og er en veldig tidkrevende metode, sier politiadvokat Cecilie Lilaas-Skari i Kripos. Målgruppen er menn i alderen 20-45 år i nærområdet rundt Hellerudveien, der voldtekten skjedde.

– Vi tar også en skjønnsmessig vurdering ut fra at vi leter etter en mann av nordeuropeisk opprinnelse, sier Lilaas-Skari.

I brevet står det at det er frivillig å gi DNA-prøve. Det er likevel ikke bra nok for Datatilsynet, som er kritisk til den omfattende DNA-testingen.

I februar sendte tilsynet et brev til Justisdepartementet hvor de spurte om det var lov med frivillig DNA-innkalling i stor skala. Det er tillatt å foreta slike tester på enkeltpersoner, men tilsynet mener det kan være problematisk når det gjøres i stor skala.

– Dette er en utvikling vi har sett komme mer og mer, og vi har all grunn til å tro at det vil bli brukt enda mer. Hvor skal grensen gå for hvor mange man kan kalle inn? Kan man kalle inn en hel by, en bydel eller mange hundre personer? sa direktør Bjørn Erik Thon i februar.

Les også:

Omvendte voldsalarmer på trappene

Politiet jobber med nye voldsalarmer

Voldsalarmer fungerer dårligere innendørs

Les flere nyheter