Månen vil skygge for midnattssola

Midnattsol på Helgelandskysten. Natt til mandag får den månen foran seg. Foto: Gorm Kallestad /NTB scanpix Les mer Lukk

Natt til mandag skygger månen for midnattssola. Solformørkelsen vil være synlig fra Svalbard og deler av Nord-Norge, og fra store deler av Asia og Amerika.

I Nord-Norge kan formørkelsen observeres blant annet fra Tromsø, Hammerfest og Kirkenes. Forrige midnattsolformørkelse inntraff 1. juni i fjor, og da hadde det ikke vært noen midnattsolformørkelse siden år 2000, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Over den nordlige delen av Stillehavet er dette en ringformet formørkelse, heter det på nettstedet astroevents.no. Ringformede solformørkelser innebærer at månen bare dekker over deler av solskiva, slik at en ring av denne forblir synlig.

Se også video: Her slukes stjerna.

Liten

– Dette er en forholdsvis liten formørkelse. Vi vil kunne se et kullsvart «hakk» i solskiven, og jo lenger nord man kommer, jo større blir dette hakket, forteller Røed Ødegaard som arbeider ved Naturfagsenteret på Universitetet i Oslo.

Han anbefaler alle som er interessert å få med seg denne formørkelsen, men maner samtidig til alminnelig forsiktighet. Først og fremst må man aldri – ALDRI – se direkte på sola gjennom en kikkert, selv ikke for å innstille kikkerten.

Les også: Største solformørkelse siden 1954 i fjor.

Man må se på sola gjennom solformørkelsesbriller, som kan fås hos optikere. Som et alternativ kan man projisere – overføre – formørkelsen gjennom en kikkert til et stykke hvitt papir, slik det blant annet er beskrevet på nettstedet esa.int.

Stor

– Om vel tre år kommer det en veldig stor solformørkelse som vil kunne observeres fra Norge. Denne formørkelsen inntreffer 20. mars 2015 og blir total på Svalbard, med en svært stor delvis formørkelse på det norske fastlandet, forteller Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Langt før den tid har folk som interesserer seg for astronomi en annen begivenhet å se fram til. 5. og 6. juni i år er det nemlig klart for den siste venuspassasjen for mer enn et århundre – den neste kommer ikke før i året 2117.

En venuspassasje innebærer at planeten Venus beveger seg mellom sola og jorda, og kan observeres som en svart prikk som beveger seg over solskiven. Forrige gang folk i Norge kunne se noe slik var i 2004, men gangen før det var så langt tilbake som i 1769.

Les andre nyheter.