Sikkerhetstjenesten rammet av bomber i Syria

Denne boligblokken i Idlib i Syria ble ødelagt av to bomber mandag. Minst 20 personer ble drept, ifølge syriske aktivister. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens FN bygger opp observatørstyrken som skal overvåke våpenhvilen, rystes Syria av bombe etter bombe. Vi er i ferd med å ta i bruk smartere taktikk, hevder en opprørskriger.

Kofi Annans fredsplan for Syria  
* Generalmajor Robert Mood er på plass i Damaskus for å lede FNs observatørstyrke. Styrken skal overvåke gjennomføringen av fredsplanen til Kofi Annan, spesialutsending for FNs og Den arabiske liga


* Ifølge fredsplanen forplikter partene seg til dialog om en overgang til et demokratisk styre

* Umiddelbar slutt på voldsbruken, tilbaketrekning av regjeringssoldater og tyngre våpen fra byområder og etablering av en våpenhvile overvåket av FN

* Internasjonale hjelpeorganisasjoner sikres rett til å frakte nødhjelp inn til berørte byer

* Alle som er pågrepet i forbindelse med opprøret, skal løslates. Myndighetene må gjøre rede for hvem de er, og hvor de blir holdt

* Journalister gis full bevegelsesfrihet over hele landet

* Organisasjonsfrihet og retten til fredelige protester lovfestes

* Full våpenhvile skulle tre i kraft 12. april, men begge parter gjennomfører fortsatt angrep.

* Ifølge FNs sikkerhetsråds vedtak skal det utplasseres 300 observatører. Mandatet varer i 90 dager.

(Kilder: FNs sikkerhetsråd, NTB) (©NTB)

En bombe rystet et universitetsområde i den nordlige byen Idlib mandag ettermiddag. Flere skal være såret, ifølge gruppen Syrian Observatory of Human Rights.

Tidligere var den samme byen blitt rystet av to bombeeksplosjoner. De var rettet mot bygninger som tilhører etterretningstjenestene til luftvåpenet og hæren. Over 20 mennesker ble drept, de fleste av dem medlemmer av sikkerhetsstyrkene, ifølge aktivister.

– Frihet?

Syrisk fjernsyn meldte på sin side at åtte var drept, og at de fleste var sivile.

– Er det denne typen frihet vi vil ha? roper en mann på TV-bildene. Han står ved siden av en kvinne som bærer på et barn med blod i ansiktet. En boligblokk ser ut til å ligge i ruiner.

Les også: Syriske opprørere innrømmer systematiske henrettelser

Noen timer tidligere gikk en bombe av i et næringslivsdistrikt i utkanten av Damaskus. Ifølge aktivister var det en bilbombe som gikk av, og et ukjent antall mennesker skal ha kommet til skade.

Natten i forveien ble dessuten sentralbankens bygning i hovedstaden rammet av en rakettdrevet granat. Fire vakter skal ha blitt såret, og det skal ha blitt hørt skyting ved bygningen.

– Smartere taktikk

Angrepene og bombene føyer seg inn i rekken av brudd på våpenhvilen, som partene innledet 12. april. Syriske myndigheter kaller det for terrorisme, mens opposisjonelle mener regjeringsapparatet selv står bak.

Motstanden mot regimet til president Bashar al-Assad begynte som fredelige demonstrasjoner, men etter at avhoppere fra hæren sluttet seg til, har den i økende grad sett ut til å ha blitt en geriljakrig.

– Vi begynner å ta i bruk smartere taktikk og bruke bomber, for folk er for fattige og vi har ikke nok geværer. Vi kan ikke måle oss med hæren, så vi forsøker å se på måten vi kjemper på, sier en opprører som befinner seg i Libanon. Han hevder han leder en militsenhet.

Desperasjon

– Opprørerne er i ferd med å bli bedre på å lage bomber. Som du vet: Desperasjon er oppfinnsomhetens mor, sier han videre.

En islamistisk gruppe som kaller seg al-Nusra-fronten, påtok seg samtidig ansvaret for en selvmordsaksjon i Damaskus fredag, der elleve mennesker ble drept.

Les også: Mood: - Vold avler vold

Målet var sikkerhetsstyrker som hadde besøkt moskeen i al-Midan, opplyste gruppen på en nettside i helgen.

30 observatører på plass

Søndag kom den norske generalmajoren Robert Mood til Damaskus for å lede FNs observatørstyrke. Den har som oppgave å overvåke oppfølgingen av fredsplanen som den internasjonale spesialutsendingen Kofi Annans forhandlet fram.

Så langt skal 30 observatører være på plass i landet, men planen er at styrken skal telle 300.

Les også: Syrisk blodbad legger press på FN

Ifølge FN-kilder vil noen observatører bli utplassert i Idlib-provinsen mandag. I løpet av forrige uke ble observatører utplassert i Hama, Homs og Deraa. Dette er alle områder som har vært rammet av opprør og harde angrep fra regjeringsstyrkene.

Stor utfordring

Mood innrømmer at det er en stor utfordring som ligger foran ham og observatørene.

– Vi vil bare være 300, men vi kan gjøre en forskjell. 30, 300 eller til og med 1.000 ubevæpnede observatører kan ikke løse alle problemene. Jeg ber alle om å hjelpe oss og samarbeide med oss i denne svært vanskelige oppgaven, lød oppfordringen fra Mood da han startet jobben i Damaskus.

Les flere nyheter