Vil at Høyre skal forby tigging

NOK TIGGING: Michael Tetzschner er en av fire Høyre-politikere som står bak forslaget om å forby tigging i Norge. (Foto: NTB Scanpix) Les mer Lukk

Fire stortingsrepresentanter fra Høyre vil at landsmøtet til helgen skal gå inn for å utvise dem som driver med gjentatt tigging i gatene.

Forbudet er ment som et ledd i kampen mot menneskehandel og organisert kriminalitet.

– Mange kommuner opplever problemer med omfattende tigging. Den fremstår som mer organisert enn tidligere, og kan være aggressiv eller sjenerende for forbipasserende. Det store antall av utenlandske statsborgere som årlig kommer til Norge kun for å tigge, har gjort at problemet har fått en helt annen karakter og dimensjon enn tidligere, skriver forslagsstillerne.

Sammenheng

De fire er Michael Tetzschner, Svein Harberg, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl. De viser til at politiet i mange distrikter har påvist sammenheng mellom omreisende tiggere og kriminalitet.

– I dag vet vi at omreisende tiggere kan være et resultat av trafficking. Både barn, kvinner og menn er utsatt. Svake grupper utnyttes bevisst til tigging. Ikke alle omreisende gatetiggere er ofre for trafficking, men erfaringer gjort i Sverige, tyder på at antallet er betydelig, skriver de fire.

Les også: Byråd gir tiggere toalett og dusj

Smykkeran

Et annet resolusjonsforslag med samme innhold er fremmet av Fredrikstad Høyre. Det vises særlig til smykkeran og overgrep mot forsvarsløse eldre.

– Europol la i fjor fram en rapport som viser at organisert tigging ofte handler om menneskehandel. Omreisende deles opp i grupper med tiggere, mens andre i bedriver lommetyveri, butikktyveri, og i noen tilfeller innbrudd og alvorlige ran. Aggressiv tigging på offentlig plass skaper også utrygghet hos vanlige mennesker, heter det i forslaget.

Både de fire stortingsrepresentantene og Fredrikstad Høyre understreker at formålet med å gjeninnføre forbud mot tigging er å få redusert kriminalitet og menneskehandel.

Les også:

Regjeringen vil ha tiggere ut av Norge

Toåring bodde i bil på parkeringsplass


Les flere nyheter