Bosnisk kvinne dømt for krigsforbrytelse

En krigsforbryterdomstol i Bosnias hovedstad Sarajevo har for første gang dømt en bosnisk kvinne for forbrytelser under krigen på 1990-tallet.

Den daværende kvinnelige soldaten Rasima Handanovic har tilstått at hun sammen med andre henrettet tre sivile og tre soldater, alle kroater, den 16. april 1993.

Hun ble mandag dømt til fem og et halvt års fengsel etter at hun i forrige uke tilsto å ha deltatt i henrettelsen og samtidig forpliktet seg til å vitne mot de andre medlemmene av det som ble kalt Zulfikar spesialenhet.

Enheten var direkte underlagt ledelsen av Bosnia-Hercegovinas regjeringshær. Seks andre medlemmer av enheten står tiltalt. Drapene skjedde i landsbyen Trusina sør i landet.

Les også: President dømt for krigsforbrytelser

Handanovic (39) utvandret til USA etter at krigen fra 1992 til 1995 var over. Hun ble utlevert til bosniske myndigheter i desember 2011.

Kroater og bosnjaker (bosniske muslimer) var alliert mot serberne, men kriget intenst seg imellom i elleve måneder i 1993-94. Rundt 100.000 mennesker ble drept i krigen i Bosnia-Hercegovina.

Les også:

Gransker mulig norsk krigsforbrytelse

Fredsprisvinner mener homofili bør straffes

Naomi Campbell innrømmer å ha mottatt blod-diamanter


Les flere nyheter