Tok incestsak opp i Stortinget

RETT OG GALT: Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) får både ris og ros etter at det i helgen ble kjent at hun ba politiet gjenoppta etterforskning av en gammel incestsak. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Inga Marte Thorkildsen tok opp flere spørsmål i Stortinget som hadde paralleller med overgrepssaken hun blandet seg inn i. SV-statsråden engasjerte seg også for å få oppnevnt en egen advokat til barnet.

I helgen fikk Thorkildsen sterk kritikk for å ha ringt politiets etterforsker og dermed blandet seg inn i etterforskningen av en overgrepssak mens hun var stortingsrepresentant.

Mandag skriver Dagbladet at Thorkildsens engasjement i saken ikke begrenset seg til denne ene telefonsamtalen.

I perioden april – juni i fjor stilte hun skriftlige spørsmål til flere statsråder, blant annet daværende justisminister Knut Storberget (Ap), om barns rettssikkerhet i incestsaker. Det samme gjorde hun fra Stortingets talerstol, og spørsmålene har flere paralleller til den aktuelle incestsaken.

– Den aktuelle saken er en av årsakene til at jeg tok opp dette, sier Thorkildsen til avisa.

Advokat

Thorkildsen sier hun i tillegg har vært i flere møter med Incestsenteret i Oslo. Barneministeren forteller at problemet gjelder ganske mange barn:

– Barn som forteller om vold og overgrep, sliter med å bli trodd. Og mange barn har helseproblemer som de ikke får hjelp med, sier barneministeren.

Thorkildsen engasjerte seg ifølge Dagbladet også for å få oppnevnt en egen advokat til barnet og ba den profilerte advokaten Thea Totland begjære seg oppnevnt. Farens advokat, Mette Yvonne Larsen, påpekte imidlertid at dette ikke var en nøytral advokat, men en som hadde hatt kontakt både med moren og Thorkildsen selv. Lagmannsretten valgte derfor å trekke oppnevnelsen tilbake etter kort tid.

Les også: Thorkildsen: - Barn er også folk

Ros

Barneministeren sa i helgen at hun mener hun ikke har gjort noe galt. Hun hevder hun bare ville minne etterforskerne på at Statens Barnehus i Oslo har spesialkompetanse på å avhøre barn og har helsepersonell som kunne undersøke barnet for å finne eventuelle spor etter overgrep.

– Vi vet at barns rettssikkerhet dessverre blir ivaretatt i svært varierende grad i slike saker. Derfor ba jeg politiet vurdere å bruke barnehuset til å ta avhør av gutten, sa Thorkildsen til NTB søndag.

Daglig leder Kari Engen Sørensen i Støttesenter mot incest Oslo roser Thorkildsen for hennes engasjement.

– Jeg syns hun har vært veldig modig. Vi trenger flere som henne, sier hun.

Les også: Inga Marte kan bli sjef når Jens er borte

Foss: - Uhørt engasjement

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener imidlertid at Thorkildsen har utvist «utrolig dårlig skjønn» ved å blande seg inn i saken.

Høyres stortingsrepresentant og andre stortingspresident Per-Kristian Foss kaller Thorkildsens engasjement uhørt og «stikk i strid med all praksis for hvordan stortingsrepresentanter opptrer».

Riksadvokaten mener at innblandingen strider mot maktfordelingsprinsippet som skal sikre politiet uavhengighet.

Les også:

Store mørketall for incest

Far siktet for incest og babydrap


Les flere nyheter