Vet ikke hvor Sörbö sitter fengslet

MANGLER INFO: Norske myndigheter vet fortsatt ikke hvor den norske minerydderen John Sörbö sitter fengslet i Khartoum. Sörbö ble pågrepet lørdag inne på sudansk side av grensa sammen med tre andre. De fire ble umiddelbart fløyet til Khartoum og satt i varetekt. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Den norske ambassaden i Khartoum jobber på full spreng med å få brakt på det rene hvor minerydderen John Sörbö sitter fengslet.

Fakta om John Sörbö  

* 50 år gammel.

* Ansatt i Norsk Folkehjelps humanitære mineprogram i Sør-Sudan siden mai 2005.

* Leder for et prosjekt for kapasitetsbygging for minerydding som Norsk Folkehjelp startet sammen med myndighetene i Sør-Sudan. Hensikten er å bygge lokal kompetanse slik at myndighetene kan løse mineproblemet på egenhånd.

* Pågrepet sammen med tre andre av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag.

(Kilde: Norsk Folkehjelp)

– Vi vet ikke konkret hvor han befinner seg, men har bedt om umiddelbar adgang, sier ambassadør Jens-Petter Kjemprud til NTB.

Sörbö, som har jobbet for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan siden 2005, er blant fire personer som ble pågrepet av sudanske soldater i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag.

Også en FN-medarbeider var med i gruppen, som ifølge sudanske myndigheter besto av en brite, en sørafrikaner og en sørsudansk soldat.

De fire ble umiddelbart fløyet til Sudans hovedstad Khartoum og satt i varetekt på ukjent sted.

Kjemprud sier til NTB at han antar at de fire søndag satt i avhør. Hele ambassaden, som består av seks norske diplomater og rundt ti lokalt ansatte, er satt i beredskap og jobber med å få klarlagt hvor Sörbö befinner seg.

Høy prioritet

Saken har høy prioritet i Utenriksdepartementet, sier underdirektør Frode O. Andersen. Norge har løpende kontakt og jobber nært med de britiske og sørafrikanske ambassadene, samt FN, sier han.

– Vi forutsetter at han får god behandling og at forholdene han blir holdt under, er tilfredsstillende. Det er årsaken til at vi ønsker å besøke ham i fengselet. Vi vil påse at forholdene er akseptable, og høre hans versjon av hendelsesforløpet. Vi ønsker også å vite om han har andre behov for bistand fra vår side.

Les også: - Sudan har erklært krig mot Sør-Sudan

Uforutsigbart

Regimet i Khartoum er uforutsigbart, og det har vært tilfeller der folk har blitt sittende lang tid i fengsel for angivelig å ha brutt sudansk lov.

I 2007 ble den britiske læreren Gillian Gibbons tiltalt for å ha fornærmet islam da hun oppkalte klassens teddybjørn etter profeten Muhammed. Etter sterke internasjonale reaksjoner ble Gibbons, som risikerte 40 piskeslag og opptil ett års fengsel, dømt til 15 dagers fengsel og forvisning fra Sudan.

Ambassadør Kjemprud vil ikke spekulere i hva som kan skje med Sörbö. Men det er en kjent sak at Norsk Folkehjelp i årevis har vært en torn i øyet på regimet i Khartoum på grunn av sin tydelige støtte til Sør-Sudan under borgerkrigen.

– Vi prøver å oppklare de faktiske forhold. Folk blir stort sett godt behandlet, men vi vil gjerne se det med egne øyne, sier han.

Les også: Sør-Sudan lover å trekke seg ut av Sudan

Omstridt

Ifølge myndighetene i Khartoum ble nordmannen og de andre pågrepet sammen med på sudansk side av grensen, i området Heglig.

Områdets status har nylig blitt gjenstand for en ny konflikt. Sør-Sudan har nylig begynt å hevde at det oljerike området er omstridt, og at de har historisk hevd på det.

Sudan holder imidlertid knallhardt på at Heglig tilhører nord. Området har heller ikke vært blant de fem grenseområdene som partene tidligere har identifisert som omstridte, og som de har forhandlet om.

Les også: Sudansk guvernør ber soldater drepe for fote

Kreves løslatt

Sörbö er en av Norsk Folkehjelps mest erfarne mineryddere, sier landdirektør i Sør-Sudan, Jan Ledang. Han mener at minerydderne umulig kunne vært i Heglig, men i Pariang på sørsudansk side.

– Vi krever ham løslatt øyeblikkelig og jobber på spreng for dette, sa Ledang til NTB lørdag kveld.

Les også:

FNs sikkerhetsråd krever sudansk våpenhvile

Sudan og Sør-Sudan: På randen av ny krig?


Les flere nyheter