Bombe uskadeliggjort i Nord-Irland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uskadeliggjorde kraftig bombe
Politiet i Nord-Irland har uskadeliggjort en kraftig bombe ved byen Newry. Bomben kunne forårsaket omfattende ødeleggelser.

Den 250 kilo tunge bomben kunne drept alle innen en radius på 50 meter hadde den gått av, sa Alasdair Robinson i politiet i Nord-Irland lørdag.

Bomben var plassert i en bil som torsdag ble oppdaget ved byen Newry på en landevei ikke langt fra grensen til Irland. Politiet mener væpnede nasjonalister som fortsatt ikke anerkjenner fredsavtalen fra 1998, står bak.

– Innretningen inneholdt to blå tønner med 125 kilo hjemmelaget sprengstoff i hver og en detonator – utstyr som betydde at innretningen var klar til å gå av, sa Robinson lørdag.

Les også: 40 år siden den blodige søndagen

– Dersom den hadde eksplodert, ville den forårsaket ødeleggelse. For å sette det i perspektiv: Alle innen 50 meter fra bomben ville blitt drept, og alle innen 100 meter alvorlig såret, sier han.

Omagh-størrelse

Bomben var av omtrent samme størrelse som den som kostet 29 mennesker livet i Omagh i 1998.

Hæren har også uskadeliggjort en annen bombe i Nord-Irland i uken som gikk. Dette sprengstoffet ble funnet under en parkert bil i Belfast.

Tidligere i april ble det funnet en bombe ved motorveien som knytter Dublin og Belfast sammen. Også denne bomben kunne tatt liv, ifølge politiet.

Les også: Nye voldsepisoder og opptøyer i Nord-Irland

Utbrytergrupper

En fredsavtale fra 1998 gjorde en slutt på det blodige oppgjøret i Nord-Irland som kostet rundt 3.500 menneskeliv i løpet av 30 år. Konflikten sto mellom de nordirske katolikkene, som ønsker å være den del av Irland, og det protestantiske flertallet, som ønsker å bevare unionen med Storbritannia.

Utbrytergrupper fra Den irske republikanske hær (IRA) har fortsatt kampen og utfører sporadiske angrep.

Det er en utbrytergruppe kalt Det virkelige IRA som antas å stå bak bomben som ble funnet ved Newry, ifølge avisa The Guardian.

Les også: Nye sammenstøt i Belfast


Les flere nyheter her