Dette skjer i terrorsaken fredag

SKAL FORKLARE SEG: Kristian Rasmussen ble hardt skadd av bomben 22. juli. Nå er han klar til å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Fredag får retten høre ytterligere fem beretninger fra personer som ble rammet av bomben i regjeringskvartalet.

Kristian Rasmussen (31) er først ut fredag. Han satt på jobb i Olje- og energidepartementet i R4-bygget, som ligger 25 meter fra der Breivik parkerte bombebilen.

Han sier til NTB i forkant av rettssaken at alt bare ble svart etter eksplosjonen og at han først våknet på sykehus 12 dager senere.

– Personlig har jeg ikke noen traumer knyttet til hendelsene. Det er nok fordi jeg ikke husker noe av hendelsene. Jeg sover godt om nettene og føler at jeg i stor grad har kommet meg videre. Jeg har lenge følt meg klar til å vitne. Jeg kommer til å møte opp og svare på de spørsmål som måtte komme, sa han.

Les også: - Jeg visste ikke om pinnen

– Godt ivaretatt

Han føler også at han har blitt godt ivaretatt etter 22. juli.

– Jeg får også ha med meg samboeren min inn i salen når jeg skal vitne, og jeg har fått god støtte fra bistandsadvokaten min, sier han.

Den siste skadde som er nevnt ved navn i tiltalen, er Tore Raasok (56), ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet. Han befant seg på motsatt side av bombebilen, mot Akersgata, og ble alvorlig skadd av bygningsmateriale som ble sprengt ut av Høyblokka.

Les også: Mirakeljenta

Flere utsatt for drapsforsøk

Fredag og mandag skal også til sammen seks personer som ikke er navngitt i tiltalen, vitne. Disse ble ikke alvorlig skadd, og flere befant seg et stykke fra regjeringskvartalet, men aktor Inga Bejer Engh sier det også er viktig å høre deres historier

– Dette gjør vi fordi tiltalen er formulert slik at det har vært et drapsforsøk på en lang rekke personer, ikke bare de som er navngitt, men på en lang rekke personer som har vært i umiddelbar nærhet av bomben, sier hun.

Engh sier de har gjort et utvalg av personer som kan gi retten inntrykk av hvordan det var å være i omkringliggende bygninger og gater. For eksempel skal retten høre historien til en mann som ble kastet inn i VG-passasjen av trykkbølgen og ble skadd av fallende glass fra fasaden på bygget.

Les også:

- Som å få en spade i trynet

Psykiatriekspert ser tegn på psykose

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter