Tror ikke Iran vil lage atomvåpen

AVVISER: Iran har ennå ikke bestemt seg for å lage atomvåpen, ifølge Israels forsvarssjef Benny Gantz. Her er Gantz sammen med statsminister Benjamin Netanyahu under en minneseremoni for falne soldater i Jerusalem onsdag. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Irans «svært rasjonelle» lederskap kommer ikke til å utvikle atomvåpen, tror Israels forsvarssjef – stikk i strid med Benjamin Netanyahus oppfatning.

Generalløytnant Benny Gantz sier til den venstreorienterte avisa Haaretz at internasjonalt press på Iran, i form av diplomatiske og økonomiske sanksjoner, er i ferd med å bære frukter.

Gantzs tidligere uttalelser om Irans atomprogram har vært forsiktige, og i skarp kontrast til den dramatiske retorikken som stadig kommer fra statsminister Netanyahus munn.

– Iran beveger seg skrittvis mot et punkt hvor landet vil være i stand til å bestemme seg for om det vil lage en atombombe. Iran har ennå ikke bestemt seg for å gå seg så langt, sier Gantz.

«Rasjonelle mennesker»

Han tror Irans øverste leder, Ayatolla Ali Khamenei, kan komme til å velge å produsere atomvåpen dersom han ikke tror at Iran vil straffes for det.

– Etter min mening, vil han begå en enorm feil dersom han gjør det, og jeg tror ikke han vil ta det siste skrittet, sier forsvarssjefen, og fortsetter:

– Jeg tror det iranske lederskapet består av svært rasjonelle mennesker. Men jeg er enig i at et slikt middel i hendene på islamistiske fundamentalister, som iblant gjør ulike beregninger, er farlig.

Gantz mener sanksjonene er i ferd med å virke, men påpeker at det militære alternativet trenger kredibilitet.

Les også: Oljefondet investerer i atomvåpen

Militært angrep

Israel, som antas å ha Midtøstens eneste atomvåpenarsenal, har ikke utelukket å gå til militært angrep på Iran dersom Vesten ikke lykkes med å få landet til å stanse sitt atomprogram gjennom økonomiske sanksjoner.

I et intervju med CNN tirsdag, sa Netanyahu at han ikke vil gå inn i et veddemål om verdens sikkerhet basert på «Irans rasjonelle oppførsel». Et militant islamistisk regime «kan sette ideologi foran egen overlevelse», sa statsministeren.

Fremstillingen av Iran som irrasjonell – med vilje til å angripe Israel med atomvåpen selv om det innebærer at den islamske republikken ødelegges – kan fungerte som et argument for å gjennomføre målrettede angrep mot Irans atominstallasjoner.

Les også: Israelsk etterretning tviler på iransk atomvåpenplan

Minnedag

Shannon Kile, som er ekspert på atomvåpenspredning ved Det internasjonale fredsforskningsinstituttet i Stockholm, omtaler forsvarssjef Gantzs beskrivelse av iranske ledere som en interessant helomvending.

– Forhåpentligvis vil det redusere insentivene for å gjennomføre enhver form for forebyggende angrep, i alle fall inntil videre, sier han.

Les også: - Russisk ubåt hadde atomvåpen ombord da den brant

Iran hevder landets atomprogram er rettet mot kjernekraft, mens de vestlige maktene mistenker at republikken i virkeligheten forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Gantz uttalelser fikk lite oppmerksomhet i på den årlige minnedagen for falne soldater i Israel onsdag, hvor politisk debatt tar en pause. Men de kommer til å tilspisse den pågående debatten i Israel om utsiktene for at Iran lager atomvåpen, samt risikoen knyttet til et eventuelt israelsk angrep rettet mot den islamske republikkens atominstallasjoner.

Les flere nyheter