FFO: - Stortinget er ført bak lyset

ALARMERENDE: Det bor fire ganger flere unge funksjonshemmede i alders- og sykehjem enn hva Helse- og omsorgsdepartementet trodde. (Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix) Les mer Lukk

Tall fra SSB viser at det bor fire ganger flere unge funksjonshemmede i alders- og sykehjem enn hva Helse- og omsorgsdepartementet trodde.

– Dette er nesten verre enn vi fryktet, sier assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Jarl Ovesen til NTB. Han mener Stortinget er ført bak lyset og krever at de riktige tallene blir presentert sammen med revidert nasjonalbudsjett i neste måned.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) slo onsdag alarm og ba Helsedirektoratet om å gjennomgå tallene og legge fram en korrekt rapport i løpet av 14 dager.

De siste årene har departementet basert seg på det nasjonale helseregisteret IPLOS som har anslått tallet på unge i aldershjem til rundt 130. I 2010 var det en økning til 166 som man trodde var forbigående.

Onsdag ble helseministeren klar over at SSB har et tall på 458 personer mellom 18 og 49 år som mot sin vilje bor på alders- eller sykehjem. De høye tallene fra SSB bygger imidlertid også på det nasjonale helseregisteret IPLOS.

Les også: Funksjonshemmede kan miste gratisparkering

Slo alarm

Derfor har helseministeren slått alarm og gitt Helsedirektoratet 14 dager på å klargjøre de faktiske forhold. I en melding fra departementet skriver helseministeren at hun onsdag ble gjort oppmerksom på at tallene kan være høyere enn tidligere antatt.

– Det er en usikkerhet vi ikke kan leve med og jeg ser svært alvorlig på denne saken, sier Strøm-Erichsen. Ingen unge personer med nedsatt funksjonsevne bør mot sin vilje bo i institusjoner beregnet på eldre. Vi har tatt kontakt med brukerorganisasjonene og skal holde et møte om tallgrunnlaget straks Helsedirektoratet har levert sin rapport, sier helseministeren.

Les også: HIV-positiv stemplet som funksjonshemmet

Hvordan kan det skje?

Ovesen sier han tar for gitt at Stortinget nå vil få de korrekte tallene, men det bør også fremgå av redegjørelsen hvordan feilen kunne oppstå og hvor lenge den feilaktige rapporteringen har pågått.

– I tillegg vil FFO nå vite hvilke tiltak regjeringen vil sette i verk for å sikre at mange hundre unge funksjonshemmede ikke skal tvinges til å bo på aldershjem, sier Ovesen.

Han minner om at skiftende regjeringer i mange år har hatt som mål at unge funksjonshemmede ikke skal bo på alders- eller sykehjem mot sin vilje.

Det er helseministerens rapport til Stortinget som har gitt status for dette arbeidet. I dagens budsjettproposisjon står det 166 personer. Nå viser tall fra samme register at det er 458 til tross for at grunnlagsmaterialet er det samme.

Les også: 32.000 gratis VM-billetter til funksjonshemmede

Sjokkerende

– Dette er sjokkerende nye tall og derfor meget alvorlig. De nye tallene er stikk i strid med hva Stortinget har fått seg forelagt. FFO har i mange år sådd tvil om tallene. Nå har vi fått dokumentert at vi har rett, men tallene er nesten verre enn vi fryktet, sier Ovesen.

Han sier han er glad for at helseministeren selv slår alarm. Skulle de nye tallene være korrekte, har både sentrale myndigheter og Kommune-Norge totalt feilet i arbeidet med å få de unge ut av aldershjemmene.

- Denne nye og dramatiske situasjonen tilsier at nye tiltak må på plass straks, sier Ovesen.

Les flere nyheter