Dette skjer i terrorsaken torsdag

Torsdag skal flere av de fornærmede fra regjeringskvartalet i vitneboksen. – Nå går vi inn i en tung periode, sier aktor Inga Bejer Engh.

FAKTA: Dette skjer i terrorsaken torsdag  

*Fire fornærmede etter bomben i regjeringskvartalet skal vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik torsdag.

*Første fornærmede som skal vitne befant seg i femte etasje i Høyblokka da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli.

*Andre fornærmede befant seg i resepsjonen i første etasje i Høyblokka da bomben eksploderte.

*Tredje fornærmede som skal vitne torsdag befant seg i åttende etasje i Høyblokka da bomben eksploderte.

*Fjerde fornærmede befant seg i ellevte etasje i Høyblokka da bomben eksploderte 22. juli i fjor.

(Kilde: NTB)

Torsdag fortsetter forklaringene til de fornærmede i regjeringskvartalet i sal 250 i Oslo tingrett. Totalt skal fire fornærmede, samt en pårørende som skal bistå en av de fornærmede, i vitneboksen.

– Dagens vitneforklaring var starten på en veldig tung periode. Utspørringen av de fornærmede blir en krevende prosess. Jeg håper vi klarer å få dem til å føle seg trygge under forklaringen, sier Inga Bejer Engh til NTB.

Hun lot seg imponere sterkt over Eivind Dahl Thoresen, første og eneste fornærmede fra regjeringskvartalet som vitnet onsdag.

– Utrolig viktig

John Hestnes, styremedlem i Støttegruppen etter 22. juli, mener vitnemålene framover vil bli viktige for å få opplyst saken.

– De som skal vitne er så godt forberedt som de kan være. De har fått mye informasjon på forhånd, og er blitt forberedt på stemningen i salen, som fort kan virke litt trykket, sier han, og legger til at mange av de som skal vitne er spente på spørsmålene fra Breiviks forsvarere.

Les også: Breiviks barndom kan bli tema

Hestnes håper vitnemålene vil gjøre at Breivik skjønner noe av galskapen i det han har gjort.

– Det er viktig for oss at han får se hvor mye lidelse dette har ført til, og kanskje klarer vi også å stikke et hull på bobla han lever i, sier Hestnes, som selv jobber i regjeringskvartalet.

Klare

Også koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren sier vitnene som skal vitne torsdag er viktige.

– De er fornærmede i saken, og er viktige for å få fram sakens karakter. Jeg vil tro de fleste som skal vitne er godt forberedt på det. De fleste har gjennomgått spørsmål de kan vente å få, og mange har også vært her en dag tidligere i rettssaken for å føle litt på stemningen, sier Hallgren til NTB.

Ingen av vitnenes forklaringer blir kringkastet, og tirsdag avviste retten også NRKs ønske om å vise Breiviks reaksjoner på disse forklaringene.

Les også:

Psykiatriekspert ser tegn på psykose

Hvis ingen kommer, så dør jeg

Tusener støtter opp om sangprotest mot Breivik


Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter