Bellona: Klimameldingen gir full miljøseier

Foruten klimakutt på to tredeler i Norge, legges det opp til at det innføres CO2-avgift for oljeindustrien. Bellona-leder Frederic Hauge gleder seg over regjeringens klimamelding. Foto: Berit Roald / Scanpix Les mer Lukk

Bellona-leder Frederic Hauge gleder seg over regjeringens klimamelding. Den er bevis på at det nytter å slåss, mener han.

Hauge er kjent med at meldingen blant annet innebærer at to tredeler av norske klimakutt må skje i Norge.

– To tredeler av kuttene skal tas i Norge. Det ser vi på som en full seier, sier Hauge til NA24.

Han mener dette er bevis på at det nytter å slåss. Bellona har lenge ment at det må mer til enn bare å kjøpe klimakvoter.

– Jeg er glad for at Jens endelig har gått med på dette, sier Hauge.

Høyer CO2-avgift

Tirsdag kveld erfarte Aftenposten og NTB at meldingen skal legges fram onsdag. Foruten klimakutt på to tredeler i Norge, legges det opp til at det innføres CO2-avgift for oljeindustrien.

Les også: Varsler at klimakutt skal tas hjemme

Innretningen på klimafondet blir bredere enn det man først hadde sett for seg. Fondet skal plasseres hos Enova, som ligger under Olje- og energidepartementet. Midlene skal brukes både til «grønn» næringsutvikling og til mer tradisjonelle klimatiltak.

Kilder Dagens Næringsliv har snakket med ser det som naturlig at avgiftsnivået i oljesektoren blir løftet til samme nivå man hadde før 2008. Da var CO2-avgiften 382 kroner per tonn CO2, i dagens priser.

Zero-glede

– Vi har ingen kommentar til dette før vi ser helheten i klimameldingen, sier informasjonssjef Roger Pedersen i Oljeindustriens landsforening (OLF).

Les også: Klimameldingen utsatt til 2012

– Vi har jobbet hardt for en økning. Derfor vil en dobling være positivt, og vi tar det som en liten seier. Men vi må huske på at i realiteten vil det bare nulle ut de reduksjonene oljeindustrien har hatt siden 2008. Det er likevel et viktig signal til industrien at utslippskostnadene offshore skal opp, sier leder Einar Håndlykken i miljøstiftelsen Zero til DN.

Les flere nyheter her