Breivik skal kommentere sakkyndigrapporten

Onsdag skal Anders Behring Breivik kommentere og argumentere mot rapporten til dem han flere ganger har omtalt som Asbjørnsen og Moe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Les mer Lukk

Onsdag skal terrortiltalte Anders Behring Breivik si sine motargumenter mot sakkyndigrapporten som kjenner ham utilregnelig. Deretter skal en av de skadde fra regjeringskvartalet vitne.

Overlege Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt gjennomgikk tirsdag obduksjonsrapportene for de fire første drepte i regjeringskvartalet.

Onsdag morgen fortsetter han framleggingen av obduksjonsrapportene om de fire siste.

Deretter skal Breivik kommentere og argumentere mot rapporten til dem han flere ganger har omtalt som Asbjørnsen og Moe: rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Han er uenig i deres konklusjon og mener de har løyet og vridd på ting han har sagt.

Store forberedelser

Av tidshensyn måtte denne siste delen av Breiviks forklaring flyttes til onsdag. Forsvarerne har opplyst at deres klient har gjort store forberedelser til dette temaet. Å bli dømt som utilregnelig er Breiviks største frykt i rettssaken mot ham.

Les også: Dette skjer i terrorsaken onsdag

– Han skal hovedsakelig kommentere rapporten selv, men vi vil også stille ham noen spørsmål, sier statsadvokat Svein Holden.

Selve framleggingen av de rettspsykiatriske rapportene skjer først helt på tampen av rettssaken. Det andre psykiaterteamet skal i løpet av uka gi utfyllende kommentarer til Rettsmedisinsk kommisjon, noe kommisjonen begjærte mandag.

Første vitne

Etter Breiviks forklaring skal Eivind Dahl Thoresen (26) i vitneboksen. Han ble hardt skadet da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli.

Les også: Retten sier nei til TV-bilder av Breiviks reaksjoner

De to andre fornærmede som var satt opp denne dagen, har meldt sykdomsforfall. Dermed er det 12 bomberammede igjen som skal vitne resten av uka. Seks av disse fikk lette og moderate skader og er ikke nevnt ved navn i tiltalen.

Ingen av vitnenes forklaringer blir kringkastet, og tirsdag avviste retten også NRKs ønske om å vise Breiviks reaksjoner på disse forklaringene.

Les det som har skjedd i retten tirsdag:

– Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Hadde barna med på jobb 22. juli

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter