Nordmann fikk lang fengselsstraff i USA

John Kristoffer Larsgard (33) ble tirsdag dømt til sju og et halvt års fengsel i Winslow i Arizona, melder VG.

Domstolen hadde før tirsdagens rettsmøte funnet nordmannen skyldig i legemsbeskadigelse med bilen han kjørte.

Larsgard og moren kjørte mot kjøreretningen i en enveiskjøring i Winslow 24. september i fjor. På grunn av en musikkfestival var det fullt av folk i småbyen.

Det oppsto bråk og Larsgard ble slått i ansiktet og brakk nesen. Da han kjørte vekk, kjørte han over tåa til en kvinne mens en annen fikk skrubbsår da hun kastet seg vekk.

Sju måneder i fengsel

Før flukten rygget han inn ved en kiosk hvor det befant seg en kvinne og hennes barn. Bilen kom aldri i kontakt med disse, men ifølge vitner var ryggingen truende og livsfarlig.

Nordmannen ble pågrepet og har sittet fengslet i sju måneder, stort sett i isolat. Han blir behandlet som en av de farligste fangene.

Retten mener at nordmannen med vilje forsøkte å skade folk. Selv sier han at han bare forsøkte å komme seg bort.

Flere av vitnene kom med følelsesladde uttalelser i retten.

Les også: SAS-fly på vei til USA måtte snu med motorfeil

– Har overreagert

– Jeg mener at politiet og påtalemyndigheten har overreagert i denne saken, sa Larsgard uten rettsmøtet i byen Hoolbrok i Arizona.

Aktor ble tydelig irritert da 33-åringen satt i vitneboksen. Han mente at nordmannen bevisst unnvek å svare på spørsmålene han stilte.

Mens Larsgard snakket, forlot mannen som slo ham og brakk nesen hans retten i protest. I den åpne døren ut av retten snudde han seg og viste nordmannen fingeren.

– Jeg fikk panikk. Jeg måtte vekk derfra. Jeg er veldig lei meg for at folk tror jeg dermed prøvde å komme etter dem. Hvis noen hadde ringt politiet og fortalt at jeg kjørte uansvarlig, så ville jeg sikkert stoppet. Men plutselig ble jeg dyttet og slått i ansiktet. Det var mennesker over alt, og det var vanskelig for meg å se hva som skjedde, sa Larsgard.

Nordmannen var påført både fotlenke og håndjern i rettssalen. Hans forsvarer ba om at han fikk ta av håndjernene slik at han kunne ta notater. Dommeren avslo dette etter råd fra sikkerhetsvakter i rettssalen.

Les også: Liv Løberg dømt til 14 måneders fengsel

– En skam

Norges honorære konsul i Phoenix siden 2005, økonomiprofessor George Olander ved State University Of Arizona, omtaler saken mot Larsgard som «helt vill».

– Hele saken er en skam for USA. Han burde fått en bot eller lignende for uvettig kjøring, sier Olander.

Han er sjokkert over at Larsgard ble funnet skyldig.– Det finnes ikke bevis, ikke engang sannsynlighet for, at Larsgard har forsøkt å skade eller drepe noen i Winslow. Saken er helt vill. Etter å ha vært til stede under deler av rettssaken, er jeg sjokkert over at han ble dømt, sier George Olander til VG.

Les flere nyheter