Serber nekter for å ha møtt Breivik

MOTSTRIDENDE VERSJONER: Anders Behring Breivik var i Liberia i 2002. Han hevder han skulle møte en serbisk «krigshelt», men norsk politi har ikke funnet grunn til å tro at et slikt møte virkelig fant sted. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Anders Behring Breiviks angivelige serbiske kontakt, Milorad Pelemis, nekter for å ha møtt nordmannen i Liberia, slik et bosnisk nyhetsmagasin skrev fredag.

– Det er bare tull. Jeg har aldri møtt Anders Behring Breivik. Jeg har aldri vært i Liberia. Det er bare dumheter, jeg er en ærlig mann, og har ingenting å skjule, sier Milorad Pelemis til Dagbladet, som har møtt serberen i Beograd.

I 2002 var Breivik i Liberia. Han hevder at formålet var å møte en serbisk «krigshelt» som var på flukt fra Haag-tribunalet.

Leiesoldater

Pelemis var ett av medlemmene og sjef for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren som foretok en stor del av likvidasjonene i Srebrenica under massakren i juli 1995. Han har ikke selv vært tiltalt ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag, men hans navn har vært en gjenganger i en rekke vitnemål mot overordnede offiserer.

Flere medlemmer av sabotasjeenheten var senere i Liberia som leiesoldater. Ifølge det bosniske nyhetsmagasinet Slobodna Bosna var Pelemis i Liberia på samme tidspunkt som Breivik. Men Pelemis nekter altså for i det hele tatt å ha vært i det krigsherjede afrikanske landet og sier til Dagbladet at han satt fengslet fram til 2001, og at han ikke har hatt pass etter dette.

Les også: Dette skjer i terrorsaken onsdag

Politiet orientert

– Politiet er orientert om navnet og opplysningen, og så får vi se om og eventuelt hva det er grunnlag for å gjøre med det den nærmeste tiden, sa statsadvokat Svein Holden fredag, etter at saken ble publisert.

Hvorvidt politiet var kjent med den navngitte kontakten før fredag, ønsket imidlertid Holden ikke å svare på fordi det refererer direkte til innholdet i saksdokumentene.

Les det som har skjedd i retten tirsdag:

– Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Hadde barna med på jobb 22. juli

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter