Detaljerte beskrivelser av bombeofrene

Her sprenger bomben i regjeringskvartalet 22. juli. Trykkbølgen etter bilbomben i regjeringskvartalet var dødelig ut til 25 meter, anslår bombeekspert Svein Olav Christensen i Forsvarsbygg. Foto: Politiet via VG Nett. Les mer Lukk

Det ble lagt fram rystende og detaljerte beskrivelser av de drepte i regjeringskvartalet i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag.

Det var politioverbetjent Ole Morten Størseth ved kriminalteknisk gruppe i Follo politidistrikt og overlege og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt som la fram sine funn for retten.

– Det er Kripos som har ansvaret for identifisering av ukjente lik i Norge. Jeg fikk i oppgave å lede det arbeidet på vegne av Kripos, sa Størseth da han innledet sin forklaring.

Droppet enkelte bilder

De to la fram konklusjonene fra obduksjonsrapportene for Jon Vegard Lervåg, Ida Marie Hill, Hanne Ekroll Løvlie og Anne Lise Holter. De opplyste blant annet om dødsårsaken som var sprengningsskader for alle fire.

Tidligere hadde de to fortalt retten at alle de åtte drepte i regjeringskvartalet ble funnet på grunnplan i nærheten av bombestedet.

Alle aktørene i retten hadde fått utdelt de fullstendige obduksjonsrapportene og tilhørende bilder. Disse bildene ble ikke vist fram i retten.

Størseth og Stray-Pedersen viste dessuten fram bilder fra stedene der de fire drepte ble funnet.

Les også: Retten sier nei til TV-bilder av Breiviks reaksjoner

Krevende identifisering

Under sin forklaring viste Størseth blant annet et kart der det var plottet inn hvor de som ble drept, oppholdt seg da bomben gikk av.

Natt til 23. juli ble de drepte personene formelt obusert ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. De påfølgende dagene ble store mengder levninger brakt til instituttet, og rettsmedisinere, tannleger og rettsgenetikere jobbet for å matche funnene til de døde.

Se også: Overlevde bomben - håper Breivik er utilregnelig

I sin forklaring ga også Størseth inntrykk av at eksplosjonen må ha vært svært kraftig, basert på det krevende arbeidet rettmedisinerne hadde med obdusering og formell identifisering.

Retten ble forøvrig hevet for dagen allerede klokken 14.11. Obduksjonsrapportene for de øvrige som ble drept i regjeringskvartalet, vil bli lagt fram for retten onsdag formiddag.

- Det kan nok virke brutalt

De første fire obduksjonsrapportene ble gjennomgått raskere enn ventet.

– Det er slik det er i en rettssak, og det kan nok virke brutalt. Vanligvis er det mer detaljert, men vi ønsker i denne saken å få en oversikt over dødsårsaker. Det at dette tok kortere tid er en av grunnene til at retten ble hevet tidligere enn ventet, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NTB.

Før lunsj tirsdag fikk retten en grundig gjennomgang av skadene, og potensielle skader, ved en bombe lik den Breivik lagde i regjeringskvartalet.

– Det å få oversikt over skadene, og skadepotensialet, er viktig for oss i aktoratet, sier Bejer Engh.

Les det som har skjedd i retten tirsdag:

– Trykkbølgen var dødelig ut til 25 meter

Hadde barna med på jobb 22. juli

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter