Kina har klonet sau med sunt fett

Peng Peng på gården i Kina hvor den ble født 26. mars i år. Foto: Reuters. Les mer Lukk

Kinesiske forskere har klonet en sau som er genmanipulert slik at den inneholder sunt, umettet fett, som finnes naturlig i nøtter, fisk og bladgrønnsaker.

Fettet bidrar til å redusere risikoen for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer.

Sauen, som har fått navnet «Peng Peng», ble født 26. mars, i et laboratorium i Xinjiang, langt vest i Kina. Den er utstyrt med fettgenet fra en rundorm og veide 5,74 kilo da den ble født. Nå vokser den og er like sunn som en vanlig sau, ifølge forskningsleder Du Yutao.

Du og hans kolleger injiserte først det aktuelle genet i en celle tatt fra øret til en kinesisk sau av rasen merino. Cellen ble deretter injisert inn i et ubefruktet egg og deretter plassert i livmoren på en surrogatsau.

– Genet er opprinnelig fra C. elegans (rundorm), som har vist seg å øke produksjonen av flerumettede fettsyrer, og som er svært bra for menneskets helse, sier Du til Reuters.

Les også: Vil klone mammut

Kina må mette 22 prosent av verdens befolkning, men disponerer kun 7 prosent av verdens dyrkbare jord. De siste årene har landet satset stort på å øke den lokale produksjonen av korn, kjøtt og annen mat. Samtidig har det oppstått en bekymring for sikkerheten ved genmanipulerte matvarer, og trolig vil det ta noen år før slike produkter kommer i salg i Kina.

Les også: Har klart å klone stamceller fra mennesker

Seks klonede sporhunder i jobb

Gjenopplivet gen fra tasmansk tiger

Les flere nyheter