Nederlands statsminister ber om avskjed

TAKKER FOR SEG: Nederlands statsminister Mark Rutte dro mandag til slottet i Haag for å levere regjeringens avskjedssøknad til dronning Beatrix. Dronningen innvilget ikke umiddelbart søknaden, men ba Rutte og hans ministere fortsette som forretningsministerium. De skal bli sittende inntil det eventuelt kan holdes nyvalg, meldte nyhetsbyrået DPA. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Nederlands statsminister Mark Rutte har levert sin avskjedssøknad til dronning Beatrix. Men dronningen har ikke bestemt seg for om hun vil innvilge søknaden.

Foreløpig ber hun om at Rutte blir sittende som leder for et forretningsministerium, ble det meldt mandag ettermiddag. Han og hans regjeringskolleger skal ifølge nyhetsbyrået DPA ta seg av løpende saker inntil det eventuelt kan holdes nyvalg

Mark Rutte og hans regjering satt i krisesamtaler mandag etter at de i helgen mistet støtten fra Geert Wilders' Frihetsparti PVV. Statsministeren dro så til dronning Beatrix der han leverte regjeringens avskjedssøknad.

– Statsminister Mark Rutte har levert regjeringens avskjedssøknad til dronning Beatrix, het det i en uttalelse fra regjeringen mandag ettermiddag.

– Dronningen vurderer søknaden, men har bedt samtlige ministere fortsette sitt arbeid, het det videre.

Geert Wilders' sterkt islamkritiske PVV har fungert som parlamentarisk støtteparti for Ruttes koalisjon av kristeligdemokrater og liberale. Nederland ble kastet ut i politisk krise i helgen, da samtaler mellom PVV og regjeringen om økonomiske krisetiltak brøt sammen.

Les flere nyheter