Pracon: – Sterkt å høre hvorfor Breivik skånet meg

Anders Behring Breivik unnlot å skyte Adrian Pracon på Utøya. Breivik kunne ikke gi noen god forklaring på dette da han ble spurt ut i retten mandag, men sa at da han så Adrian «så jeg på en måte meg selv». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Adrian Pracon var helt uforberedt på at Anders Behring Breivik på eget initiativ begynte å fortelle hvorfor han skånet 23-åringen.

Pracon sier til NTB at han kjenner igjen situasjonen Breivik beskrev da han forklarte seg mandag, selv om massemorderen plasserer den helt feil både i tid og sted.

Spørsmålet om hvorfor Breivik valgte ikke å skyte ham da de sto ansikt til ansikt ved sørspissen av øya har gnagd i bevisstheten til Pracon siden 22. juli.

– Jeg hadde da rettssaken startet forsonet meg med at jeg aldri ville få svar på dette spørsmålet. Derfor var veldig sterkt og spesielt å høre at han ønsket å gi en oppklaring, sier Pracon.

Les også: Planla halshugging

I boka «Hjertet mot steinen» beskriver Pracon hvordan han har opplevd skyldfølelse over at han fikk leve, mens flere av hans venner ble drept. Det vanskelige spørsmålet danner en rød tråd gjennom fortellingen som ble utgitt bare dager før straffesaken mot Breivik startet i Oslo tingrett i forrige uke.

Husket ikke

Anders Behring Breivik fortalte i retten mandag at ikke har noen klar erindring av å ha møtt Pracon på øya, slik 23-åringen har fortalt, men at han hadde fanget opp Pracons behov for oppklaring.

Den terrortiltalte massemorderen gjorde på eget initiativ et forsøk på å besvare spørsmålet Pracon har oppgitt som det viktigste for ham etter Utøya-massakren.

Han mener å ha truffet Pracon ved Kjærlighetsstien i nærheten av pumpehuset og resonnerte seg fram til at det kunne ha hatt sammenheng med hvordan han opplevde utseendet til Pracon.

– Noen mennesker har ansikter som gir assosiasjoner til venstrevridde personer. Men da jeg så Pracon, så jeg på en måte meg selv, sa Breivik i retten.

Pracon hadde nærkontakt med Breivik tre ganger i løpet av den snaut halvannen timen massedrapsmannen var på Utøya før han ble pågrepet. Det var da Pracon sto halvveis nedsunket i vannet utenfor sørspissen av øya at han ansikt til ansikt med Breivik ba for sitt liv – et ønske Breivik overraskende etterkom.

Senere ble Pracon likevel skutt da han spilte død på stranden, blant sine døde venner.

For tidlig å bearbeide

– Det er for tidlig å bearbeide dette sånn umiddelbart. Jeg tar inn denne informasjonen nå, så får jeg bearbeide den senere. Håper i hvert fall livet mitt vil normalisere seg over tid og at jeg på sikt klarer å få et normalt søvnmønster igjen, sier Pracon.

– Breivik husker ikke å ha vært på sørspissen to ganger. Jeg skal prøve å få utdypet dette når jeg skal vitne, og jeg håper det vil bidra til en ytterligere oppklaring, sier Pracon.

Han skal gi retten sitt vitneprov etter planen 25. mai i år, og håper de siste brikkene da vil bli skjøvet på plass. De første fem dagene i Skien tingrett, hvor Pracon følger Breiviks forklaring på storskjerm, har vært tøffe og grusomme, medgir han.

– En ting er å få svar, en helt annen ting er å få bearbeidet all informasjonen som ligger i disse svarene, asier Pracon.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken de tidligere dagene:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Dag 6: 23.04.2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her