Breivik: – Jeg har også mistet alle

Your browser doesn't support HTML5 video.

Breivik ankommer retten
Anders Behring Breivik sammenligner seg med ofrene for terroraksjonen og sier at han også har mistet sin familie og alle vennene.

– Folk sier at de har mistet det kjæreste de har, venner og familie. 22. juli mistet også jeg hele familien min og alle vennene. Den eneste forskjellen er at for meg var det et valg, jeg ofret det. De fikk aldri noe valg, jeg fratok dem det, sier han.

– Men jeg mistet også alle, og derfor kan jeg til en viss grad forstå hvordan de har det, sier han.

– Ønsker du at vi skal ha sympati med deg? spør aktor Inga Bejer Engh.

– Absolutt ikke, det er bare til informasjon.

Breivik sier dette etter å ha fortalt om de siste han drepte på Utøya, på Sydspissen, og sagt at han sparte en liten gutt fordi han syntes det var «galt å skyte et barn».

Aktor Svein Holden bryter inn og spør hvordan Breivik tror gutten har det etter å ha opplevd noe slikt.

– Mest sannsynlig har jeg påført ham massive psykologiske skader, sier Breivik og får spørsmål om han har dårlig samvittighet for dette.

– Jeg er fullstendig klar over hva jeg har gjort, men dette er et lite barbari for å forhindre et mye større barbari. Jeg har valgt ikke å ta det inn over meg. Ellers hadde jeg ikke klart å overleve, sier Breivik.

Breivik sliter med å huske

Breivik bekrefter at enkelte ting han forklarte fredag er basert på noe han har lest, ikke det han husker.

Statsadvokat Inga Bejer Engh spør om han husker situasjonen hvor han drepte ti personer som ble funnet på Kjærlighetsstien.

– Jeg husker ikke. Det gjør jeg ikke, men jeg mener å huske jeg har lest i en rapport ..., sier Breivik.

– Det er viktig det du sier nå. Det er altså noe du har lest, ikke noe du husker, påpeker Engh.

Les også: Dette skjer i terrorsaken mandag

På spørsmål om hvilket våpen han brukte, sier Breivik at han ikke husker, men at det er lett å resonnere seg fram til det.

– På avstander opp til ti meter brukte jeg alltid Glocken, ellers brukte jeg riflen.

Eng spør Breivik om han kan fortelle hva han husker fra Bolsjevika, hvor tre personer ble funnet drept.

Breivik har problemer med å huske hva som skjedde. Han sier han kan huske at han skjøt mot noen personer her, men tror de kun ble skadd, ikke drept.

Da Engh konfronterer ham med at disse tre menneskene ble drept og ber ham forklare hva som skjedde, sier Breivik at han ikke kan huske detaljene.

Han sier at han tror han skjøt dem på avstand.

- Grusomt

Da han gikk fra Pumpehuset etter å ha skutt svært mange ungdommer, forteller Breivik hvordan han måtte gå mellom de drepte.

– Jeg tenkte at det er helt grusomt, sier Breivik.

– Å drepe et individ er det mest ekstreme et menneske kan gjøre, sier han videre etter at statsadvokat Inga Bejer Engh spør ham hvorfor han synes det var grusomt.

Breivik fortsetter med å si at dette strider mot menneskets natur og understreker igjen at han aldri har opplevd noe så grusomt. Deretter sier han at det «sikkert var enda mer grusomt» for dem han jaktet på Utøya.

Engh vil vite om han likevel mener det var nødvendig å begå drapene.– Ja, 22. juli-operasjonen var nødvendig, konstaterer han.

Les også de ordrette referatene fra rettssaken de tidligere dagene:

Dag 1: 16.04 2012

Dag 2: 17.04.2012

Dag 3: 18.04.2012

Dag 4: 19.04 2012

Dag 5: 20.04 2012

Dag 6: 23.04.2012

Les alt om rettssaken

Les flere nyheter her