Afghanistan og USA enige om partnerskap

Hvem skal betale for sikkerheten i Afghanistan når de utenlandske styrkene trekker seg ut i 2014? Det er blant tingene som USA og Afghanistan skal drøfte i forbindelse med planen for et strategisk samarbeid etter 2014. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA og Afghanistan er blitt enige om en plan for det videre samarbeidet etter 2014, da de siste utenlandske soldatene har reist hjem.

Etter flere måneders forhandlinger ble planen ferdig søndag. Den er nå klar til å bli undertegnet av de to landenes presidenter, heter det i en uttalelse fra president Hamid Karzais kontor.

Håpet er at avtalen blir undertegnet før NATO-toppmøtet i Chicago neste måned.

Detaljene i avtalen er foreløpig ikke kjent. Men i forrige uke krevde Karzai at USA forplikter seg skriftlig til å støtte Afghanistans militære styrker med minimum 2 milliarder dollar, rundt 11,5 milliarder kroner, i året.

På et NATO-møte i forrige uke sa USA at de ville skyte inn 3 milliarder dollar dersom de andre landene bidrar med inntil 1 milliard, skriver BBC.

Det er likevel fortsatt uklart om USA er villig til å inngå en forpliktende avtale.

Afghanistan har imidlertid allerede fått innfridd to av kravene som ble stilt for at de ville undertegne avtalen – full kontroll over det USA-drevne Bagram-fengselet utenfor Kabul og at afghanske styrker tar over ledelsen av de omstridte nattlige raidene mot Taliban.

Avtalen inneholder ikke noen bestemmelser om hvilken status amerikanske soldater som blir igjen i Afghanistan etter 2014, skal ha. Dette skal diskuteres etter at partnerskapsavtalen er undertegnet, opplyser USAs ambassade i Kabul.

Den foreløpige planen ble søndag undertegnet av USAs Afghanistan-ambassadør Ryan Crocker og Afghanistans rådgiver for nasjonal sikkerhet Rangin Dadfar Spanta.

Les flere nyheter