Ny uro foran billøp i Bahrain

En politimann forsøker å slukke flammene etter at demonstranter har tent på bildekk utenfor Bahrains hovedstad Manama i morgentimene søndag. Opposisjonen i landet har gått ut i gatene i protest mot et formel 1-løp som skulle arrangeres senere samme dag. Norskbahrainske Abdullah Alsabeegh sier til NTB at kongefamilien og regjeringen i Bahrain må ta skylden for uroen. Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Bahrain er rammet av ny uro knyttet til formel 1-løpet i kongedømmet ved Persiabukta. - Opposisjonen fortsetter sin kamp mot løpet, sier en norskbahrainer til NTB.

Natt til søndag brøt det ut nye sammenstøt i protest mot løpet som skulle arrangeres senere samme dag. Lørdag ble en demonstrant, 36 år gamle Salah Abbas Habib, funnet drept på et hustak i landsbyen Shakhura.

Bahrains statsoverhode kong Hamad sier han ønsker reformer. Men norskbahrainske Abdullah Alsabeegh, som er politisk aktiv for Arbeiderpartiet i Oslo, mener kongefamilien og regjeringen må ta ansvaret for uroen som nå herjer landet.

Kongefamilien

– Bahrain har vært styrt av en og samme kongefamilie siden 1783, og har hatt en og samme statsminister i 40 år. Statsminister Khalifa Al Khalifa er kong Hamads onkel, sier Abdullah Alsabeegh til NTB.

– Kongefamilien styrer ressursbruken, til tross for at ungdommen protesterer. De kongelige lar sine venner besette maktposisjoner, mens det sjiamuslimske folkeflertallet diskrimineres, framholder han videre.

– Dette er bakgrunnen for den store uenigheten som har hersket om formel 1-løpet. Nå har vi nettopp fått høre at det er utplassert soldater i en av hovedgatene i hovedstaden Manama, fortalte Alsabeegh søndag formiddag.

Les også: Bahrain anklages for å bruke billøp til propaganda

Bekymring

Sammenstøtene i Bahrain foran billøpet har vakt internasjonal bekymring. Storbritannias utenriksminister William Hague ber sin bahrainske kollega sjeik Khaled Al Khalifa sørge for at politiet viser besinnelse og ikke går brutalt til verks mot demonstranter.

De bahrainske demonstrantene har blant annet krevd at den fengslede sjiamuslimske opposisjonslederen Abdulhadi al-Khawaja blir satt fri. Khawaja, som er dansk statsborger, er dømt til livsvarig fengsel for angivelig å ha planlagt revolusjon.

Han har sultestreiket i fengselet, men ifølge innenriksdepartementet i Manama er han ved god helse. Khawaja skulle søndag få møte Danmarks ambassadør i Bahrain, het det på departementets nettsider.

Les også: Kritisk for sultestreikende aktivist i Bahrain

Les flere nyheter