En uke av uvirkelig vold og ideologi

Forsvarer Geir Lippestad i sal 250 i Oslo tinghus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Les mer Lukk

I en hel uke har Anders Behring Breivik uanfektet lagt ut om hodeskudd, våpen og bomben som sprengte regjeringskvartalet i filler. Den første av de ti ukene i rettsoppgjøret etter 22. juli har vært tung, trist og krevende.

Les våre kommentarer fra rettsaken  

Iril Myrvang Gjørv er 17 år og bor på Setermoen i Bardu kommune i Indre Troms.

Iril går på videregående skole på Bardufoss, og deltok på AUFs sommerleir på Utøya i fjor.

Hun kommenterer for ABCNyheter under rettsaken:

Terroristen som skapte helter

Flere spørsmål enn svar

Ferdig med Breivik

Les også vår redaktør, Tor Strands kommentarer:

Du burde få se og høre Breivik

- Ser skremmende normal ut

Den gråtende terroristen

I en hel uke har Anders Behring Breivik gjort alt han kan for å framstå som bevisst, kalkulert og planlagt slik at Oslo tingrett skal finne ham tilregnelig og dømme ham til fengselsstraff. Han vil ikke bli erklært som en gal person som nærmest uten vektige grunner gjennomførte Norges første terrorangrep etter krigen.

Første dagen

Under gjennomgangen av alle drapene viser tiltalte ingen følelser, men bestrider norsk rett og sår tvil om dommerens habilitet. Les mer: Reagerer ikke på de brutale drapene.

Tårene trillet imidlertid da den tiltalte fikk se sin egen pompøse PR-film. Les mer og se video: Gråter av egen PR-film.

Den tiltalte ser henført på, sperrer øynene opp og smiler når aktor Svein Holden viser en 15 minutter lang film om eksplosjonen i Oslo sentrum som drepte åtte personer. Les mer: Stirrer henført på bombefilmen.

Andre dagen

Retten startet dagen med en kjennelse: Den ene meddommeren ble fjernet etter at det ble kjent at han hadde skrevet på Facebook at Anders Behring Breivik fortjente dødstraff. Les mer: Meddommeren fjernet.

Tiltalte inntar vitneboksen for første gang. Bistandsadvokatene ber om at han stanses, mens aktor og forsvarer synes det er viktig at han fortsetter opplesningen.

- Jeg ville gjort det igjen, sier den tiltalte i vitneboksen. Les mer: - Jeg ville gjort det igjen.

Etter lunsj fortsetter han i det samme sporet.

- Jeg har ikke gjort disse handlingene for å havne i et godt lys. Det ville være sykt å påstå, sier Behring Breivik under aktors eksaminasjon. Han gjentar at han er knyttet til to andre personer i Norge. Les mer: -Ikke gjort dette for å havne i et godt lys.

Aktor dokumenterer at den tiltalte bløffer om sin politiske innsats i FrP. Han skryter på seg en utdannelse basert på studier av wikipedia-artikler, men vil ikke snakke om skolegang og ungdomstiden. Les mer: Bløffer om sin FrP-karriere.

Tredje dagen

Den tiltalte mener dødsstraff ville vært logisk i saken mot ham, og sier at det er synd meddommeren ble sparket i går.

- 21 års fengsel er en patetisk og latterlig straff, sier Breivik.

Les også: - Dødsstraff er det eneste logiske.

Aktor Svein Holden fikk tørket smilet av den tiltalte som gliste bredt da han fortalte om skytetrening. - Hvordan tror du de etterlatte reagerer?, ble han spurt. Les også: Smilet ble tørket bort.

Fjerde dagen

Den tiltalte forteller nå kaldt og kynisk om Utøya hvor Gro Harlem Brundtland skulle halshugges mens han filmet.

- Men målet var å drepe alle på øya, sier han.

Les også: - Utøya var Norges beste mål.

Femte dagen

For ti måneder siden massakrerte han ungdommer.

- En person visste om aksjonen, sier Breivik i rettens femte dag og hevder at han også ba om innspill i bombeproduksjonen.

Les mer: - En annen visste om aksjonen.

Og det ble en tøff dag i retten. Den tiltalte advarte retten selv om at han vil fortelle grusomme detaljer. Han forteller inngående om massedrapene på Utøya. Les mer: Trodde han skulle bli henrettet.

Kjærlighet

Ut ifra hans politiske ideologi, som han hevder systematisk blir sensurert vekk av Arbeiderpartiet og av norske medier, er det i hans rett å drepe politiske aktivister som vil tillate et multikulturelt samfunn.

– Min kjærlighet til min etniske gruppe, mitt folk og mitt land er sterkere enn til meg selv. Jeg har stor kjærlighet for dette landet og min kultur. Det er kanskje ikke normalt, men sånn er jeg, sa Breivik fredag.

I timene etterpå skildret han hvordan den samme kjærligheten drev ham til den ufattelige forbrytelsen å skyte 67 forsvarsløse ungdommer til døde på Utøya, mange nærmest avlivet med kontaktskudd rett mot hodet.

– Jeg ville drepe alle, sa Breivik.

Når Breivik så får spørsmål om han er i stand til å ha empati, blir han famlende og mindre sammenhengende i språket og refererer til at han var den som gråt mest i en begravelse en gang.

Fantasi

Helt siden støvet la seg etter 22. juli har Norge undret seg over hva slags menneske som gjennom års planlegging kunne få seg til å drepe 77 mennesker med bomber og kuler. En person som i nesten paranoid angst for å bli oppdaget av politiet ikke har fortalt om sine planer til venner eller familie. Som ikke har hevet hodet under noen av sine åtte turer rundt regjeringsbygningen av frykt for de mange kameraene.

I retten gjør Breivik krav på å bli trodd når han sier han er en del av et europeisk nettverk av riddere som alle er villige til å gå i døden for å få muslimene vekk fra kontinentet.

Se også:

Aktoratet, statsadvokatene Inga Bejer Eng og Svein Holden, tror ham tydelig ikke. De mener 33-åringen fra beste vestkant i Oslo ikke hadde noen medsammensvorne eller at han er del av en tempelridderorden. De mener disse utelukkende er figurer som finnes i hans hode. De mener alt er et resultat av fantasier inne i hans eget hode, kanskje som en konsekvens av at han satt på gutterommet i et helt år og spilte dataspill.

Beundrer al-Qaida

Påtalemyndigheten kan til nød tenke seg at Breivik ble utsatt for en Nigeria-svindel eller skulle kjøpe såkalte bloddiamanter da han i 2002 reiste til det borgerkrigsrammede afrikanske landet Liberia.

Breivik står på at han reiste til Afrika og senere til London for ti år siden for å delta i stiftelsen av nettverket av militante nasjonalister kalt Knights Templar. Et lederløst nettverk av ekstreme selvmordsaksjonister som i stor grad faktisk henter sin inspirasjon fra al-Qaida.

– Svakheten med kommunistiske, politisk motiverte voldsmenn som ETA, er at de frykter døden. De tør ikke gjennomføre selvmordsangrep. Fordelen med al-Qaida er at de glorifiserer martyrdom, og det er den store, store fordelen de har. Vi ønsker å lage en europeisk versjon av al-Qaida for kristne nasjonalister, sa Breivik.

Pompøs

Under aktoratets utspørring om det om lag 1.500 sider store manifestet vedgikk Breivik på punkt etter punkt at han hadde uttrykt seg pompøst og at han overdrev. Det var gjort i beste mening, hevdet han, for å selge budskapet om krig mot multikulturalismen.

I det hele tatt har Breivik redusert betydningen av manifestet ganske radikalt i løpet av den første uka, enda det er tankegodset i dette dokumentet som skal være den overordnede grunnen til at han begikk de andre uhyrlighetene. Bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya var nærmest bare reklametriks for å spre hatbudskapet om at muslimene må eksporteres fra Europa.

Et reklametriks som kostet 77 menneskeliv og påførte flere tusen mennesker sorg og fortvilelse og samfunnet direkte og indirekte kostnader på flere milliarder kroner.

Les alt fra rettsaken ord-for-ord

Se alle videoene fra uka som gikk i tingretten

Les alt om terrorrettsaken