Breivik-støtte vekker vemmelse i Frp

Forsøk på å koble det forrykte budskapet fra morderen og terroristen Anders Behring Breivik til politikk, tar jeg kraftig avstand fra. Rettssaken i Oslo tingrett er rettsstatens oppgjør med galskapen, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix. Les mer Lukk

Terrortiltalte Anders Behring Breiviks analyse av Fremskrittspartiets rolle i norsk politikk preger landsmøtestarten i landets nest største parti.

– Vi hører det han sier og føler vemmelse som alle andre, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

Påstander om marginalisering av Fremskrittspartiet har gjentatte ganger kommet opp under Breiviks forklaringer i Oslo tingrett. Han mener pressen systematisk motarbeider partiet, noe som i avgjørende grad skal ha påvirket ham til å gjennomføre den verste terrorhandling i Norge etter krigen.

– Hadde jeg ikke opplevd at pressen hadde torpedert Frp i 2009, slik at vi kanskje hadde fått et regjeringsskifte, så hadde jeg trolig ikke gjennomført angrepene, har Breivik uttalt i retten.

Terrorskygge

– Jeg registrerer at han trekker veldig mange mennesker med ulik bakgrunn inn i det forvirrede tankegodset sitt. Jeg kan bare konstatere at det kommer mye rart derfra, og så får rettsstaten ta det oppgjøret som rettsstaten skal ta, sier Jensen.

Fredag talte hun under Fremskrittspartiets 39. ordinære landsmøte på Gardermoen. Samtidig – i Oslo tingrett – fortalte Anders Behring Breivik tilsynelatende uanfektet om de mest grufulle detaljer ved massakren på Utøya 22. juli.

– Det er krevende å ha normalitet i den situasjonen som pågår, men alle vi som ikke har en rolle i den pågående rettssaken, må gjøre vår jobb for demokratiet. Et politisk landsmøte er det fremste bilde på hvordan det frivillige Norge fungerer – det beste bildet på at terror ikke virker, sier Jensen.

Innvandringsdebatt

Debatt om innvandring og integrering hadde fredag ettermiddag allerede i noen grad preget den løpende politiske debatten under Frp-landsmøtet.

Jensen akter ikke å legge lokk på diskusjonen.

– Å mene noe om integreringspolitikk eller innvandringspolitikk, er viktig. Vi kan ikke unnlate å snakke om dette. Jeg forventer at vårt landsmøtet som et politisk verksted grundig diskuterer de saker som oppleves som viktige, sier hun.

Anders Behring Breivik har selv vært medlem av Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiets Ungdom og flere har diskutert mulige koblinger mellom Frp og ytterliggående innvandringsmotstandere og islamkritikere.

TV 2 omtalte onsdag en rapport fra den britiske antirasistiske organisasjonen Hope not hate, der partiet slås i hartkorn med organisasjonen Vigrid og bloggeren Fjordman.

– Forsøk på å koble det forrykte budskapet fra denne morderen og terroristen til politikk, tar jeg kraftig avstand fra. Rettssaken i Oslo tingrett er rettsstatens oppgjør med galskapen, sier hun.

Les flere nyheter her