Narkotikalovene holder ikke takt med produsentene

VARSLER LOVENDRING: Myndighetene klarer ikke å henge med når det gjelder nye typer narkotikaproduksjon og ønsker nå en lovendring for å holde tritt med utviklingen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Les mer Lukk

Produksjonen av nye typer syntetisk narkotika går raskere enn norske myndigheter klarer å sette de nye stoffene på narkotikalisten. Nå varsles en lovendring.

– De som står bak utvikler nye varianter nettopp for ikke å havne på narkotikalisten. Det er umulig å løse dette problemet før vi får regler som gjør at man ikke trenger å føre hvert eneste nye stoff opp på denne listen. Derfor arbeider vi og Helsedepartementet nå med å lage en helt ny bestemmelse i narkotikalovgivningen, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Stavanger Aftenblad.

I fjor høst ble det meldt om en voldsom økning i beslagene av syntetisk cannabis i Norge. Stoffet er blitt kalt hasjens heroin fordi det er så sterkt at ett gram gir rundt hundre brukerdoser, og fra 2012 ble det definert som narkotika.

Les også: Svelget 150 egg med hasj

Likevel kan ikke import av syntetisk cannabis til Norge alltid straffes etter narkotikalovene. Årsaken er ifølge avisa at når sammensetningen av stoffet endres, er ikke stoffet lenger oppført på listen over narkotika.

Den nye loven vil kunne forby ikke bare bestemte stoffer, men også ulike varianter av dem. En slik bestemmelse har ifølge Madsen blitt innført i flere andre land, men vil være noe helt nytt i Norge.

Selv om ikke alle varianter av syntetisk cannabis er oppført på narkotikalisten, er import av disse stoffene ifølge Madsen likevel ulovlig etter legemiddelloven, og kan straffes med bøter eller fengsel.

Les også:

Australsk minister vil avkriminalisere hasj

Nesbø: - Oslo er en av de verste narkobyene

Høyre vil endre narkoloven for å gi bøndene mer inntekter

Les flere nyheter her