NATO kan bli bedt om å bistå Tyrkia i Syria-konflikten

Den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan har åpnet for å trekke NATO inn i Syria-konflikten. Foto: Reuters Les mer Lukk

Tyrkia vurderer formelt å be om støtte fra de andre NATO-landene i forbindelse med konflikten i Syria, ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Under et møte i Paris torsdag sa Clinton at Tyrkia vurderer å ta i bruk NATO-paktens artikkel fire. Den slår fast at medlemmene i alliansen har plikt til å konsultere hverandre dersom et av NATO-landene føler seg truet.

Bakgrunnen for de tyrkiske bekymringene er granatangrep som syriske styrker har gjennomført langs grensen mot Tyrkia.

Artikkel fem

Tidligere har Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan antydet at det kan bli aktuelt å ta i bruk den atskillig mer vidtrekkende artikkel fem i NATO-pakten. Den fastslår at et angrep på ett av landene i alliansen er å anse som et angrep på dem alle, slik at de sammen kan svare militært.

Les også: Clinton til Paris for å drøfte Syria

Artikkelen har til nå bare vært tatt i bruk én gang, etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

– NATO har ansvar

Bakgrunnen for at Erdogan åpnet for å trekke NATO inn i konflikten, var et syrisk angrep i grenseområdet tidligere i april som førte til at seks mennesker ble såret på den tyrkiske siden av grensen.

– Vi har mange valg. Et land har rettigheter ut fra folkeretten når det gjelder grensekrenkelser, sa Erdogan i et intervju med avisen Hürriyet.

– NATO har dessuten ansvar når det gjelder Tyrkias grenser, ifølge artikkel fem, fortsatte statsministeren.

Les også: Skyting mot demonstranter i Damaskus

Liten vilje

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa i begynnelsen av april at alliansen overhodet ikke har noen intensjoner om å gripe inn i Syria, og viljen blant vestlige land til å bruke militærmakt mot regimet til den syriske presidenten Bashar al-Assad er etter alt å dømme svært liten.

Les også: Clinton bekymret over volden i Syria

I stedet har USA og europeiske land forsøkt å presse Assad på andre måter og støttet opp om fredsplanen til FN-utsendingen Kofi Annan.

Som et ledd i planen er det meningen at 300 observatører skal sendes til Syria for å overvåke den skjøre våpenhvilen i landet. Hvis ikke Annan lykkes, kan det bryte ut full borgerkrig, advarte Frankrikes utenriksminister Alain Juppé torsdag.

Les også:

FN-koner ber Syrias førstedame ta grep

Harde kamper ved syrisk-tyrkisk grense

Tyrkia tar imot bistand for å hjelpe syriske flyktninger


Les flere nyheter her