Breivik skal forklare seg i detalj om Utøya

Breivik skal forklare seg i detalj om Utøya Les mer Lukk

Torsdag ble planleggingen av terroraksjonen 22. juli 2011 og hendelsene i regjeringskvartalet gjennomgått i retten. Fredag er det hendelsene på Utøya som er tema for utspørringen av Anders Behring Breivik.

Torsdag avsluttet aktoratet sin utspørring om tiden fra 2006 til og med bombeangrepet i regjeringskvartalet. I denne perioden er Breivik og aktoratet sterkt uenige om når Breivik begynte å legge sine terrorplaner, samt detaljene i den første sakkyndigrapporten.

Les også: Breiviks meningsfeller i redigeringskamp på nett

Fredag starter dagen med at de andre aktørene i retten også får anledning til å stille spørsmål om denne perioden, før aktor Inga Bejer Engh tar over med det som for mange blir den største prøvelsen hittil i rettssaken.

Detaljert

Allerede torsdag ble det mange detaljer rundt terrorangrepet, og det ble sterke inntrykk for mange. Breivik forklarte seg da blant annet om sine planer på Utøya og gjennomføringen av bomben i regjeringskvartalet.

Les også: - Mer penger til islamkritikere under terrorrettsaken

– Det var tungt å høre Breivik fortelle om planene rundt 22. juli. Nå vet vi at fredag blir enda verre. Derfor vil jeg be alle som er berørt av saken om å tenke nøye gjennom hva de får med seg av det som blir sagt. Det kan være ting det er lurt å beskytte seg mot, sier nestleder i Støttegruppen etter 22. juli, Christin Bjelland, til NTB.

I detalj

Anders Behring Breivik skal fredag forklare seg i detalj om hvordan han skjøt mot flere hundre ungdommer på øya i Tyrifjorden. Både aktorat og forsvarere varslet at fredagen blir den sterkeste rettsdagen hittil – både for de berørte og andre som hører forklaringen.

– Vi har ikke nødvendigvis et ønske om beskytte mot detaljer på nåværende tidspunkt, alt må fram i retten, sier aktor Svein Holden, som også ber folk beskytte seg selv dersom de tror inntrykkene kan bli for sterke.

Les også: Forlag trekker tilbake Utøya-bok

Breiviks forsvarer Geir Lippestad, mener fredag for mange kan bli den sterkeste dagen i løpet av hele hovedforhandlingen.

Aktor Svein Holden framholdt ellers torsdag at de er godt i rute med utspørringen av Breivik, som etter planen skal avsluttes mandag. Resten av neste uke skal vitner, kriminalteknikere og helsepersonell forklare seg om ofre og åstedet i bombeeksplosjonen.

Les flere nyheter