EU og USA inngår avtale om passasjerinformasjon

OVERVÅKING: USA får lov til å hente inn opplysninger om flypassasjerer etter at EU har godtatt det omstridte ønsket fra stormakten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Les mer Lukk

En omstridt avtale som gjør det mulig for EU å gi opplysninger om flypassasjerer videre til USA, ble torsdag vedtatt av EU-parlamentet.

USA var raskt ute med å rose vedtaket, som vil gi amerikanerne tilgang til opplysninger som skal brukes til å avverge terrorangrep. Det har tatt to år å komme fram til avtalen, og striden har først og fremst stått om vern av personopplysninger.

Vedtaket ble gjort med 409 mot 226 stemmer. 33 EU-parlamentarikere avsto fra å stemme. Avtalen erstatter en midlertidig løsning som man ble enig om i 2007.

Informasjonen om passasjerene skal hentes fra flyselskapenes billettbestillinger og innsjekkingssystem.

Les også: Politiet vil gjeninnføre grensekontroll

Opplysningene skal anonymiseres etter seks måneder, men kommer til å være tilgjengelige i fem år. Deretter flyttes de til en «slumrende» lagringsplass i ti år, der betingelsene for å få utlevert informasjon er strengere.

I henhold til avtalen kan informasjonen kun brukes når amerikanske myndigheter mistenker kriminalitet som kan gi minst tre års fengsel i USA.

Les også:

- Danmark kommer til å tape grensestrid med EU

Frp vil ikke ha tilbake grensekontroll

Les flere nyheter her