Slukket lysene for miljøet

De ikoniske tvillingtårnene Petronas i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: AFP PHOTO/Saeed KHAN Les mer Lukk

Klokken 20.30 lørdag kveld markerte Norge sin deltagelse i den internasjonale klimaaksjonen Earth Hour for sjette år på rad.

Lysene ble slukket i én time for å sende budskap om at klimaendringene krever handling.

Slottet gjorde det. Flere andre offentlige bygg gjorde det. Og på sosiale medier oppfordret venner hverandre til å gjøre det: De slukket lyset en time for miljøet lørdag kveld.

På forhånd var det flere kjentfolk som oppfordret til en innsats for miljøet i forbindelse med Earth Hour.

Oppfordring fra Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit oppfordrer sin mann kronprins Haakon til å slå av datamaskinen. I så fall lover hun å sykle til jobben – en dag annenhver uke. For å ivareta sikkerheten blir det trolig flere som må tråkke seg fra Asker til Slottet.

I Sverige sa flere av de kongelige ja til å slukke lysene i slottene sine, og nylig avtroppet miljøvernminister Erik Solheim (SV) lovet å isbade hvis halve Norge skrudde av lyset klokken 20.30 lørdag kveld. Om så vil skje, var for tidlig å oppsummere lørdag kveld.

Brundtland støtter aksjonen

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som leder FNs kommisjon for bærekraftig utvikling, oppfordrer folk over hele verden til å slukke lyset for klimaet under Earth Hour.

– Når flere hundre millioner mennesker slukker lyset i en time for å markere sitt engasjement for å beskytte jordkloden, sender det et kraftig signal til våre politiske ledere, sa den tidligere toppolitikeren.

Sydney først ute

Sydneys operahus var det første landemerket som ble mørklagt for å markere Earth Hour lørdag. Så gikk markeringen fra tidssone til tidssone.

Kjente steder som Fugleredet i Beijing og tvillingtårnene i Kuala Lumpur ble mørklagt. I New York slukkes lyset i Empire State Building, i Paris legges Eiffeltårnet i mørke, og i Oslo slukkes lyset blant annet på Slottet.

Rundt 150 land deltar i årets markering, og først ut var Samoa i Stillehavet, så fulgte Fiji og New Zealand.

- Folkets makt

Etter at den første mørke timen ble markert i Sydney i 2007, har Earth Hour blitt en verdensomspennende begivenhet. I fjor deltok i alt 5.251 byer. I år har land som Libya og Irak blitt med.

– Earth Hour 2012 er en feiring av folkets makt – verdens største massemanifestasjon til støtte for planeten, sier Dermot O'Gorman i WWF Australia.

– Og vi opplever at flere hundre millioner mennesker i ulike land rundt om i verden går videre fra den ene timen til å støtte positive handlinger mot klimaendringer og for planeten.

Les flere nyheter