Syrias regime: – Striden er over

TVIL: Striden i Syria er over, hevder myndighetene. Men det spørs om de som protesterer mot landets regime, er enige i det. Her demonstrerer folk i Kafranbel nær byen Idlib. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Forsøkene på å styrte Syrias sittende regime er stanset, hevder en talsmann for myndighetene i Damaskus.

Mens «Syrias venner» trapper opp presset før fredsmøtet i Istanbul lørdag, har den syriske regjeringen en ganske annen versjon av tilstanden i landet.

– Nå har kampen om å befeste stabiliteten og gå videre mot et fornyet Syria begynt, sier talsmann for det syriske utenriksdepartementet Jihad Makdisi i et fjernsynsintervju, ifølge nyhetsbyrået SANA.

I intervjuet sier Makdisi også at den syriske hæren vil trekke seg ut av syriske byer «når fred og sikkerhet råder».

– Hærens tilstedeværelse er av sikkerhetsgrunner, for å beskytte sivilbefolkningen, sier han.

Les også: Iran gir Syria sin fulle støtte

Ifølge SANA stilte Makdisi opp på TV for å forklare det syriske folket hvorfor president Bashar al-Assad har gått med på fredsplanen til Syria-utsending Kofi Annan.

Men utspillet tolkes som et forsøk på å sette dagsorden for et internasjonalt møte i den såkalte vennegruppen for Syria, som lørdag starter i Istanbul.

Annan sa fredag at han ikke ser noen tegn til at volden blir mindre i Syria, og krevde at regimet øyeblikkelig innfører våpenhvile.

Les også: Fredsplan gir neppe umiddelbar kampstans i Syria

Les flere nyheter