Viser sin avsky mot høyreekstrem samling i Aarhus

MOTDEMONSTRASJON: Medlemmer fra norske SOS Rasisme er lørdag på plass ved Rådhusplassen i Aarhus, for å delta på en motdemonstrasjon mot flere hundre European Defence League-medlemnmer som har samling et annet sted i byen. (Foto: Sara Marie Skaug Bjørkly / SOS Rasisme) Les mer Lukk

Politiet på Østjylland har innkalt den største beredskapen noensinne foran lørdagens internasjonale høyreekstreme samling i Aarhus.

– Vi vil være veldig synlige i gatebildet. Det vil være mer politi i Aarhus enn det noensinne har vært tidligere, sier sjefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen til avisa Politiken.

– I mine 35 år på Jylland er dette den største aksjonen jeg har vært med på, sier han.

- Så langt meget fredelig

Rundt 20 medlemmer av SOS Rasisme i Norge er på plass i Aarhus for å delta i en motmarkering. Til ABC Nyheter forteller Jan Erik Skretteberg at det foreløpig er rolige tilstander i sentrum av den danske byen.

- Det er godt oppmøte her, og veldig mye politi. Planen vår er å holde en motmarkering på Rådhusplassen, der vi befinner oss nå, for så å gå gjennom en planlagt rute i byen, sier han.

- Politiet frykter opptøyer og sammenstøt - hvordan er stemningen blant motdemonstrantene?

- Den er så langt meget fredelig. Vi slipper uansett ikke i nærheten av European Defence League sitt arrangement, og det har vi heller ingen interesse av. Vårt mål er å få flest mulig med på en fredelig motmarkering, sier Skretteberg.

Høyreekstreme fra Norge deltar

Mange av butikkene og kafeene i nærheten holder foreløpig åpent, men flere har tilkalt ekstra vakthold.

Flere hundre høyreekstremister fra en rekke land, også Norge, er ventet til samlingen, som arrangeres av Danish Defence League.

Samtidig har gruppa Aarhus For Mangfoldighet samlet antirasister og venstreradikale til motdemonstrasjoner, og de to grupperingene vil demonstrere kun få hundre meter fra hverandre.

Les også: Frykter danske Breivik-kopier

- God dialog

I tillegg til norske høyreradikale er det ventet likesinnede fra Storbritannia, Bulgaria, Finland, Sverige og Polen. Også motdemonstranter fra flere land har varslet sin ankomst til den danske byen.

Nielsen understreker at politiet likevel ikke venter bråk.

– Vi er i en riktig god dialog med arrangørene for begge leirer og har vært det i ukevis. Alle de involverte som vi har snakket med, er innstilt på at dette skal foregå på en rolig og fredelig måte, sier han.

Like før jul demonstrerte høyreekstreme i Stockholm. Det endte med at et stort politioppbud måtte gripe inn, for å hindre sammenstøt med motdemonstranter.

Les også:

Ekstremisthilsen omtalt i manifestet

10 ting som gikk feil under 22.juli

Les flere nyheter