Overgrepstiltalt ordfører tar permisjon

Den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard har bestemt seg for å ta permisjon frem til Sør-Gudbrandsdal tingrett har behandlet overgrepssaken mot ham. Foto: Tore Meek (Scanpix) Les mer Lukk

Vågå-ordfører Rune Øygard følger Ap-ledelsens råd og tar permisjon fra vervet som ordfører fram til tingretten har behandlet overgrepssaken mot ham.

Øygard (52) er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente, i ett av tilfellene da hun var under 14 år.

«Rune Øygard søker permisjon av hensyn til kommunen fordi han ser at det vil ta tid før saken er avsluttet. Han ønsker å skape mest mulig ro, ikke minst for bygda og bygdefolket», skriver Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen i en pressemelding.

Rådet til å ta permisjon

Aps partisekretær Raymond Johansen har siden saken sprakk rådet Øygard til å ta permisjon. Han viser til at Ap siden 2001 har hatt retningslinjer mot seksuell trakassering.

– Disse sier ikke noe direkte om oppfordring til permisjon, men i mange tilfeller vil det være riktig, selv om det ikke står nedskrevet. Partiet kan i utgangspunktet ikke pålegge noen å ta permisjon fra folkevalgte verv, men vi kan oppfordre til det, sier Ap-sekretæren.

Les også: Vågå-ordførerens forsvarer overrasket over tiltalen

Øygard er folkevalgt og ikke ansatt i partiet, og Ap sentralt har derfor ikke villet foreta seg noe så lenge saken er til behandling i rettsapparatet. Nestleder Helga Pedersen sa imidlertid da tiltalen ble kjent torsdag at «det er riktig og viktig at han ikke er ordfører mens saken behandles av retten».

Flyttet saken

Saken mot ordføreren er flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingrett på grunn av for tette bånd mellom Øygard, Vågå Ap og ansatte i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

– Kontakten jeg har hatt med Rune Øygard i forbindelse med dette, er egnet til å svekke tilliten til min uhildethet, sier sorenskriver Ståle Hovden til NRK.

Tingretten har ansatte som er omgangsvenner med Øygard, og som sitter i styret for partiets lokallag.

– Det gjør det også litt vanskelig for oss å behandle saken, sier Hovden.

Les også: Vågå-ordføreren tiltalt for seksuell omgang med mindreårig

Svar fra Stoltenberg

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan ha relevante opplysninger i overgrepssaken.

– Jeg vil gjerne at Stoltenberg skal svare på spørsmål om hva som skjedde ved de anledninger der han møtte Øygard sammen med fornærmede. Det er ikke om å gjøre for meg å få ham som vitne i rettssalen, men jeg vil gjerne høre hva han sier. Dette er ikke for å dra kjendiser inn i saken, sier Hjortdal til NTB.

Hun viser til et møte mellom Øygard og Stoltenberg i statsministerboligen i Oslo, der Vågå-ordføreren hadde tatt med seg den unge jenta.

– Det hadde vært interessant å få høre hvordan Øygard presenterte henne overfor Stoltenberg og hvordan han forklarte hennes nærvær, sier bistandsadvokaten. Dette møtet skal ha vært av partimessig karakter.

Les også: Stoltenberg stevnes som vitne i Øygard-saken

Bistandsadvokaten sier det er opp til Sør-Gudbrandsdal tingrett å vurdere om Stoltenberg er et nødvendig vitne i saken.

90 prosent sykmeldt

Kommunestyret i Vågå skal nå ta stilling til ordførerens søknad om permisjon. Vågå Ap har sagt at de har tillit til Øygard «inntil det motsatte er bevist».

Øygard har vært 90 prosent sykmeldt siden anklagene mot ham ble kjent i september i fjor.

Mette Yvonne Larsen opplyser at Øygard vil bruke tiden fram til rettssaken starter, til å forberede sitt forsvar. «Han ser fram til å få saken belyst i sin fulle bredde for domstolen, og vurderer rettssaken som sin mulighet til å bli renvasket», skriver hun i pressemeldingen.

Ifølge tiltalen Hedmark og Oppland statsadvokatembeter tok ut torsdag, skjedde overgrepene, som omfatter samleie, i tidsrommet fra 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011. De skal ha skjedd både i ordførerens bolig, på hans hytte og på flere hoteller.

Les flere nyheter her