Støre:

– Arbeider aktivt for Kongo-fangene

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gjøre det han kan for å hjelpe de to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French (innfelt), som sitter fengslet i Kongo Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Heiko Junge (NTB Scanpix) Les mer Lukk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier norske myndigheter jobber aktivt for å finne en løsning for drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French, som sitter fengslet i Kongo.

Støre skriver dette i et svar til Dagfinn Høybråten (KrF), som nylig sendte et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og spurte hva som ble gjort for å få de to drapsdømte nordmennene hjem fra Kongo.

I svarbrevet skriver utenriksministeren at norske myndigheter har pekt på den vanskelige humanitære situasjonen de fengslede befinner seg i.

Les også: Hevder utlevering av Moland og French er klar

Tjostolv Moland og Joshua French er i tre rettsinstanser dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. For å få fortgang i prosessen med soningsoverføring til Norge, valgte de å ikke anke den siste dommen fra juni 2010. I desember ble de overflyttet fra Kisangani til et fengsel i hovedstaden Kinshasa. Snart har de sittet tre år i fengsel i det sentralafrikanske landet.

De har søkt om både benådning og soningsoverføring. Ifølge Støre har det kommet signaler fra kongolesisk side om at begge disse alternativene kan være aktuelle.

Les også:

- Soningsforholdene er skremmende

Norge vil ha benådning av Moland og French

Opprør i French og Molands nye fengsel


Les flere nyheter her